Ja też nie jestem guru. Jednak po obniżeniu trzech motocykli w ciągu ostatnich pięciu lat mam pewne świeże doświadczenie. Tak, myślę, że byłoby to korzystne. Dwa lata temu nie miałem takiej możliwości. Moim największym problemem było zbyt duże obniżenie I ustawienie zbyt miękkiego napięcia wstępnego. Miała jazdę jak na poduszce z pierza, ale gdy cały sprzęt został załadowany i uderzyła w poważną nierówność/dziurę, motocykl dobijał tylną oponą do śruby siedzenia błotnika, prawie ją wyrywając. Na szczęście nie przebiła opony. To 125-funtowa kobieta z około 50 funtami sprzętu.
Więc w jej przypadku sprężyna progresywna byłaby pomocna. Moją alternatywną metodą było dokręcenie nakrętki napięcia wstępnego - i podniesienie amortyzatora o kilka obrotów. Ciii... nie mów mojej żonie.
Dlatego zasugerowałem, że jeśli obniżysz swój motocykl, zawsze używaj kilku funtów więcej powietrza w amortyzatorze pneumatycznym niż jest to zalecane dla standardowego motocykla.
Jest jeszcze jeden element, który bym rozważył:
Hyperpro Lowering Front springs include a new front Progressive spring that will increase the bikes sag to get the intended amount of lowering. Lowering your bike can be a great option for people looking to get off their toes at stops giving them more security and reducing the chance of unwanted...
epmperformance.com
Obniżając przód WRAZ z tyłem, nie zmieniasz geometrii, a siedzenie obniża się o ten kawałek, którego faktycznie potrzebujesz. Pamiętaj, że aby obniżyć siedzenie o ułamek cala, tylny błotnik obniża się BARDZO. Zasadniczo zmieniasz kąt ramy w stosunku do podłoża, tj. zamieniasz prześwit na niższe siedzenie.
Oto moja żona na swoim obniżonym Fatboyu. Widać, że tył jest niżej niż przód. Rower nie jest już poziomy. Nie obniżony, po prostu nie poziomy.
View attachment 755452