Indian Motorcycle Forum banner
21 - 26 of 27 Posts
Discussion starter · #21 ·
Ja też nie jestem guru. Jednak po obniżeniu trzech motocykli w ciągu ostatnich pięciu lat mam pewne świeże doświadczenie. Tak, myślę, że byłoby to korzystne. Dwa lata temu nie miałem takiej możliwości. Moim największym problemem było zbyt duże obniżenie I ustawienie zbyt miękkiego napięcia wstępnego. Miała jazdę jak na poduszce z pierza, ale gdy cały sprzęt został załadowany i uderzyła w poważną nierówność/dziurę, motocykl dobijał tylną oponą do śruby siedzenia błotnika, prawie ją wyrywając. Na szczęście nie przebiła opony. To 125-funtowa kobieta z około 50 funtami sprzętu.

Więc w jej przypadku sprężyna progresywna byłaby pomocna. Moją alternatywną metodą było dokręcenie nakrętki napięcia wstępnego - i podniesienie amortyzatora o kilka obrotów. Ciii... nie mów mojej żonie.
Dlatego zasugerowałem, że jeśli obniżysz swój motocykl, zawsze używaj kilku funtów więcej powietrza w amortyzatorze pneumatycznym niż jest to zalecane dla standardowego motocykla.

Jest jeszcze jeden element, który bym rozważył:

Obniżając przód WRAZ z tyłem, nie zmieniasz geometrii, a siedzenie obniża się o ten kawałek, którego faktycznie potrzebujesz. Pamiętaj, że aby obniżyć siedzenie o ułamek cala, tylny błotnik obniża się BARDZO. Zasadniczo zmieniasz kąt ramy w stosunku do podłoża, tj. zamieniasz prześwit na niższe siedzenie.

Oto moja żona na swoim obniżonym Fatboyu. Widać, że tył jest niżej niż przód. Rower nie jest już poziomy. Nie obniżony, po prostu nie poziomy.

View attachment 755452
Tak, przyjrzałem się im. Oferują również niższą sprężynę tylną, która ma również 15 mm. To byłoby około 1/2", ale zakładam, że jeśli zrobisz przednie i tylne sprężyny razem, faktycznie obniżysz cały motocykl o 1/2", zamiast tylko obniżać tylny błotnik.

Tak, patrzyłem na te. Oferują również dolną sprężynę tylną, która ma również 15 mm. To byłoby około 1/2", ale zakładam, że jeśli zrobisz przednie i tylne sprężyny razem, faktycznie obniżysz cały motocykl o 1/2", zamiast tylko obniżać tylny błotnik.
Tak jest, proszę pana. Dokładnie to samo powiedział mi lokalny niezależny warsztat motocyklowy, kiedy zaczynałem. Tylko przedni zestaw lub zestaw z progresywną sprężyną, który znalazłeś, nie był dostępny dla Chieftaina. Następnym razem, gdy w jej Chieftainie będzie trzeba wymienić olej w widelcu, mogę zamontować przedni zestaw obniżający i podnieść tylny amortyzator o jeden stopień.

Gdybym zaczynał od nowa, obniżyłbym przód za pomocą tego zestawu widelca, a tył za pomocą tego zestawu sprężyn progresywnych, który znalazłeś. Zakładam, że pasuje do amortyzatora pneumatycznego??

'16 Chieftain nie miał amortyzatora pneumatycznego. Regulowany Arlen Ness był wtedy jedynym wyborem.

Save
Discussion starter · #23 ·
Tak jest. Dokładnie to samo powiedział mi lokalny niezależny sklep rowerowy, kiedy zaczynałem. Tylko przedni zestaw lub zestaw z progresywną sprężyną, który znalazłeś, nie był dostępny dla Chieftaina. Następnym razem, gdy w jej Chieftainie będzie trzeba wymienić olej w widelcu, mogę zamontować przedni zestaw obniżający i podnieść tylny amortyzator o jeden stopień.

Gdybym zaczynał od nowa, obniżyłbym przód za pomocą tego zestawu widelca, a tył za pomocą tego zestawu progresywnej sprężyny, który znalazłeś. Zakładam, że pasuje do amortyzatora pneumatycznego??

'16 Chieftain nie miał amortyzatora pneumatycznego. Regulowany Arlen Ness był wtedy jedynym wyborem.
Tak. Pasuje do standardowego amortyzatora pneumatycznego

21 - 26 of 27 Posts
You have insufficient privileges to reply here.