Indian Motorcycle Forum banner
121 - 140 of 223 Posts
Dobre spojrzenie na prostokątną osłonę akumulatora/narzędzi i żebrowaną sakwę (w porównaniu do trójkątnej i solidnej dla Harley WLA).

View attachment 660656
Obejrzyj Harley i Davidson History Channel lub HULU. Dużo o bitwie między Indian a Harley (nie przedstawia Indian w tak dobrym świetle). Podczas wojny, kiedy obaj walczyli o kontrakty, Harley zaoferował wojsku bezpłatny serwis w terenie, przyznając im większą część kontraktu. Niesamowity program.

"Podczas wojny, kiedy obaj walczyli o kontrakty, Harley zaoferował wojsku bezpłatny serwis w terenie, przyznając im większą część kontraktu. Niesamowite show." Słyszałem tę historię tak, że departament wojny ustalił konkretne wymagania dotyczące silnika motocykla, których Indian przestrzegał co do litery. Harlee zrobił jeden z mocniejszym silnikiem i wygrał kontrakt. Większość Scoutów trafiła do krajów Imperium Brytyjskiego. Moja żona jest Kiwi, byłem tam wiele razy przez lata. Ucywilizowane 741-ki są wszędzie i bardzo lubiane przez Kiwi.

Pracuję w szpitalu VA, gdzie mam szczęście regularnie rozmawiać z ludźmi z II wojny światowej. Jeden z nich wyjaśnił, że widział facetów jeżdżących motocyklami i zapytał: "Jak dostać tę pracę?" Powiedziano mu, żeby przeniósł się do jednostki rozpoznawczej - więc złożył papiery, ale tydzień po zatwierdzeniu jego przeniesienia przeszli na Jeepy. Nie był zadowolony.

Dzięki Hink za zebranie tego wspaniałego kawałka historii.
Nie potrafię sobie nawet wyobrazić, jak zajebiści byli mężczyźni i kobiety, którzy jeździli, czy też maszyny.
Po prostu bardzo wdzięczny za wszystkie ich poświęcenia wtedy i teraz.

Dzięki,

Rawhide
Tak, no nie żartuj Hink. Dziękuję za zebranie tego!

Image
Image
Image
Podczas II wojny światowej armia amerykańska zamówiła eksperymentalne konstrukcje motocykli odpowiednich do walki na pustyni i zaoferowała firmie Indian 350 000 dolarów w zamian za 1000 motocykli testowych z napędem wałem, zaworami bocznymi i dwucylindrowymi. W odpowiedzi na to zapotrzebowanie Indian zaprojektował i zbudował model 841 (8 dla nowej konstrukcji silnika i 41 dla roku).

Indian 841 był mocno inspirowany motocyklem BMW R71, podobnie jak jego konkurent, Harley-Davidson XA. Jednak w przeciwieństwie do XA, 841 nie był kopią R71. Chociaż jego rurowa rama, tylne zawieszenie tłokowe, czterobiegowa skrzynia biegów, dźwignia zmiany biegów obsługiwana stopą, sprzęgło obsługiwane ręcznie i napęd wałem były podobne do tych z BMW, 841 różnił się od BMW pod kilkoma względami, najbardziej zauważalnie silnikiem V-twin z wałem korbowym wzdłużnym o kącie 90 stopni i widelcem dźwigarowym. Ponadto, w przeciwieństwie do R71 i XA, 841 używał pedału zmiany biegów z piętą i palcami, z włączaniem biegów wyższych obsługiwanym piętą i redukcją biegów obsługiwaną palcami. Rower miał również niski stopień sprężania 5,1:1, co oznaczało, że mógł być zasilany paliwem o niskiej liczbie oktanowej, pałąki ochronne chroniące cylindry, 18-calowe koła, dwa oddzielne zbiorniki paliwa na łącznie 5 galonów dostępnego paliwa i nowo zaprojektowane widelce dźwigarowe dla lepszej amortyzacji. Aby obniżyć koszty, nowy silnik V-twin dzielił kilka wewnętrznych komponentów z istniejącym Indian Sport Scout, co skutkowało tym samym otworem i skokiem 2,87 cala × 3,50 cala (73 mm × 89 mm).

Indian 841 i Harley-Davidson XA zostały przetestowane przez armię, ale żaden z motocykli nie został przyjęty do szerszego użytku wojskowego. Ustalono, że Jeep był bardziej odpowiedni do ról i misji, do których te motocykle były przeznaczone. Stwierdzono również, że 841 ma problemy ze skrzynią biegów. Nadwyżki 841 zostały ostatecznie sprzedane z magazynu korporacyjnego w Springfield.

Z tego, co rozumiem, kiedy wojna w Europie się skończyła, armia anulowała wszystkie zamówienia na rowery, pozostawiając Indian z magazynami pełnymi rowerów i sprzedając je po 500 dolarów za sztukę. Czy ktoś jeszcze o tym słyszał?

• Like
Reactions: Thorsword
Save
Hink,

To jest bardzo dobrze zrobione. Chciałbym zasugerować, aby ten wątek otrzymał 'sticky' na górze strony głównej. Byłoby/mogłoby to być bardzo interesujące dla nowych odwiedzających, a znalezienie go na 'stronie docelowej' tej witryny może zachęcić ich do pozostania i wniesienia wkładu. Plus, niektórzy z nas, stałych bywalców, mogą chcieć się do niego odwoływać w przyszłości, a z 'starymi wyjadaczami' uderzającymi w niektórych z nas (jak ja), ułatwienie znalezienia go jest dobrą rzeczą.

To tylko myśl.

Jeszcze raz, to jest bardzo dobrze złożone. Weź coś z drobnej gotówki i idź kupić sobie coś ładnego.

:giggle:

Discussion starter · #132 ·
Chciałbym zasugerować, aby ten wątek otrzymał 'sticky' na górze strony głównej. Byłoby/mogłoby to być bardzo interesujące dla nowych odwiedzających, a znalezienie go na 'stronie docelowej' tej witryny może zachęcić ich do pozostania i wniesienia wkładu. Plus, niektórzy z nas, stałych bywalców, mogą chcieć odwołać się do niego w przyszłości, a z 'starymi wyjadaczami' uderzającymi w niektórych z nas (jak ja), ułatwienie znalezienia go jest dobrą rzeczą.
Doskonała sugestia - zrobione.

Czy chciałbym tam być: 1946, licytacja 1000 fabrycznie nowych nadwyżek WLA, 741 i 841. Nic nie sprzedano za ponad 1000 $. Przez lata po wojnie krążyły pogłoski, że można było kupić niezmontowane nadwyżki motocykli za 150 $. Były przechowywane w kosmoline. O ile wiem, to był tylko mit miejski. Nikt, kogo znam, nie dostał żadnego.

View attachment 660775
Mój przyjaciel ze szkoły średniej kupił 10 Harleyów servi-cars z lat 50., które były używane przez lokalną policję dla parkingowych. Wszystkie serwisowane przez dealera, kupiły partię 10 za 3000 $ w 1983 roku... wciąż ma je wszystkie w stodole na klockach i pod plandekami. Uruchamia je wszystkie kilka razy w roku, a nawet wrzuca je na bieg i pozwala im pracować, aż zabraknie im benzyny, a następnie ponownie je przykrywa, zamyka drzwi i odchodzi

121 - 140 of 223 Posts
You have insufficient privileges to reply here.