Silniki Harley ssą jeśli chodzi o moc i mówią tylko o momencie obrotowym. Kilka powodów, nie mają żadnych liczb dla mocy, z których ktokolwiek byłby dumny, więc mają liczby, których nie można bezpośrednio porównać z większością konkurentów. Po drugie, brzmi to potężnie w porównaniu do innych silników, jeśli widzisz liczby momentu obrotowego dla rakiety krocza, możesz być zadowolony ze swojego motocykla, że ma większy moment obrotowy.
Harley ma motocykle o niskiej mocy, ponieważ chcą skupić się na wrażeniach. Chłodzone cieczą silniki o wyższych obrotach, które produkują KTM i Ducati, nie brzmią jak Harley. Jeśli chcesz ten dźwięk, musisz obniżyć moc tak nisko, jak to możliwe, aby lepiej słyszeć zapłon poszczególnych cylindrów.
Cytat Caroll Shelby odnosi się do obszaru pod krzywą. Jeśli masz pojazd z bardzo szczytową mocą w porównaniu do pojazdu z dobrym momentem obrotowym (a tym samym mocą) w całym zakresie obrotów, szersze pasmo mocy wygra wyścig. Inny sposób patrzenia na to, jeśli masz silnik wytwarzający 100 stóp-funtów przy 1500 obr./min, a ja mam silnik wytwarzający te same 100 stóp-funtów przy 5000 obr./min, wygram, ponieważ mogę wykonać więcej pracy.
Pamiętaj, że moc to obliczona liczba oparta na momencie obrotowym i obrotach.
Moc =
moment obrotowy X obroty
To jest powód, dla którego patrząc na wykres z hamowni, gdzie moc i moment obrotowy znajdują się na tym samym wykresie i używane są standardowe jednostki angielskie, moment obrotowy i moc zawsze przecinają się przy znaku 5252.