Indian Motorcycle Forum banner
26K views 18 replies 12 participants last post by  RickAnderson  
#1 ·
Mam nowego scouta 60 bobber z 2021 roku, a dziś zapaliła mi się kontrolka silnika, gdy przestałem jeździć. Nie widzę na wyświetlaczu cyfrowym Chck Eng. Nie udało mi się odzyskać kodu. Jeździłem nim cztery lub pięć razy przez bardzo krótkie okresy. Dzisiaj była dłuższa jazda w korku przez około 2 godziny w temperaturze 84 stopni.
Czy ktoś może wyjaśnić, jak uzyskać błąd? Co mogło go spowodować?
Nie jeździłem powyżej 1/3 przepustnicy i typowo zatrzymywałem się i ruszałem z prędkością od 30 do 45 mil na godzinę.
Rower ma przejechane 70 mil.

#4 ·
Mam nowy model scout 60 bobber z 2021 roku i dziś, gdy przestałem jeździć, zapaliła się kontrolka silnika. Nie widzę na wyświetlaczu cyfrowym Chck Eng. Nie udało mi się pobrać kodu. Jeździłem nim cztery lub pięć razy przez bardzo krótkie okresy. Dziś była dłuższa jazda w ruchu ulicznym przez około 2 godziny w temperaturze 84 stopni.
Nie jechałem powyżej 1/3 przepustnicy i typowe zatrzymywanie się i ruszanie z prędkością od 30 do 45 mil na godzinę.
Rower ma 70 mil.
Mam nowy model scout 60 bobber z 2021 roku i dziś, gdy przestałem jeździć, zapaliła się kontrolka silnika. Nie widzę na wyświetlaczu cyfrowym Chck Eng. Nie udało mi się pobrać kodu. Jeździłem nim cztery lub pięć razy przez bardzo krótkie okresy. Dziś była dłuższa jazda w ruchu ulicznym przez około 2 godziny w temperaturze 84 stopni.
Nie jechałem powyżej 1/3 przepustnicy i typowe zatrzymywanie się i ruszanie z prędkością od 30 do 45 mil na godzinę.
Rower ma 70 mil.
Mam nową Springfield z 2021 roku i podczas mojej pierwszej prawdziwej jazdy również zapaliła się kontrolka silnika. Oddałem ją do serwisu i okazało się, że był to czujnik ciepła, który wpływał na przepływ paliwa, ponieważ nie wykrywał prawidłowej temperatury silnika. Do tej pory, od czasu wymiany czujnika, kontrolka silnika się nie zaświeciła. Rower wydaje się również lepiej jeździć. Najlepiej to sprawdzić. Daj nam znać.

#6 ·
Problem zniknął dwa dni później. Powiedzieli, żeby przynieść to następnym razem. Ich początkowym przypuszczeniem był czujnik tlenu. Mieszkam w Denver i było dymno od pożarów. Ponieważ kod zniknął, spróbują go wyszukać, wspomniałem o tym. 523

#7 ·
523 to sygnał czujnika biegu, ale o ile nie jest to nowy dodatek, Scout go nie posiada. Ma przełącznik światła neutralnego, który w instrukcji nazywany jest przełącznikiem wskaźnika biegu.

Jeśli masz wskaźnik biegu na desce rozdzielczej, to właśnie do tego by się odnosił.

#11 ·
523 to sygnał czujnika biegów, ale o ile nie jest to nowy dodatek, Scout go nie posiada. Ma przełącznik światła neutralnego, który w instrukcji nazywany jest przełącznikiem wskaźnika biegów.

Jeśli masz wskaźnik biegów na desce rozdzielczej, to właśnie do tego by się odnosiło.
Hej @Dr.Shifty, czy to samo dotyczy Chieftaina? Jechałem dzisiaj do Maggie Valley i zapaliła się kontrolka silnika i był 3-cyfrowy kod. Kiedy zatrzymałem się, żeby zrobić zdjęcie wyświetlacza, mimo że byłem na luzie, kiedy postawiłem podpórkę, silnik się wyłączył, a oryginalny kod został zastąpiony kodem dla podpórki w biegu. Zauważyłem, że na długich odcinkach, kiedy byłem na 3. biegu, wyświetlał 4. bieg. Więc, mimo że zostało to "naprawione" w ramach akcji serwisowej, zamierzałem zlecić im ponowne sprawdzenie, kiedy pójdę na przegląd po 45 tys. km.

BD

Save
#8 ·
Widziałem też kilka postów na ten temat. Nie byłem w 100 procentach pewien kodu. Kiedy pojadę na pit stop na 500 mil, zapytam, jaki był kod i zaktualizuję ten post.
Doceniam wszystkie dalsze działania i mam nadzieję zrobić to samo.

#9 ·
Mam nowy model Scout 60 bobber z 2021 roku, a dziś zapaliła się kontrolka silnika, gdy przestałem jeździć. Nie widzę na wyświetlaczu cyfrowym Chck Eng. Nie udało mi się pobrać kodu. Jeździłem nim cztery lub pięć razy przez bardzo krótkie okresy. Dzisiaj była dłuższa jazda w korku przez około 2 godziny w temperaturze 84 stopni.
Rower ma 70 mil.
Jeśli nie możesz nic znaleźć, spróbuj dokręcić kable akumulatora, to zdarzyło się z moim RM.

#14 ·
Kontrolka silnika świeciła się podczas ostatnich dwóch jazd. 2021 Indian Scout Bobber 60 z przebiegiem zaledwie 350 mil. Kiedy przełączam przełącznik, "Ck Eng" się nie pojawia. Wyświetlacz po prostu przechodzi przez czas, pomiary odległości itp. Jak dostać się do opcji CK Eng? Wykonałem kroki z instrukcji bezskutecznie.

#15 · (Edited)
Kontrolka silnika świeciła się podczas ostatnich dwóch jazd. 2021 Indian Scout Bobber 60 z przebiegiem zaledwie 350 mil. Kiedy przełączam przełącznik, "Ck Eng" się nie pojawia. Wyświetlacz po prostu przechodzi przez czas, pomiary odległości itp. Jak dostać się do opcji CK Eng? Wykonałem kroki z instrukcji bez powodzenia.
Przeczytaj ten post ponownie... Jeśli możesz uruchomić/uruchomić/zatrzymać swój motocykl 4 razy, ponieważ nie możesz znaleźć kodu CHK ENG, spowoduje to usunięcie twojej błędnej lub 'lekkiej' kontrolki CHK ENG.
POWODZENIA!!!

#16 ·
To samo dla mnie dzisiaj... 4 cykle Start/Jazda/Stop i CHK ENG zresetowane na wyłączone. Myślę, że w grę wchodzi problem 'podpórka w dół, motocykl włączony, "Pochylenie"', co oznacza, że nie ma 'kodu' towarzyszącego kontrolce CHK ENG.

ALE!!!
MAM SKARGĘ!!!

Dlaczego w ogóle to wszystko robić?! Jeśli jestem na autostradzie i jadę z dużą prędkością, a następnie zjeżdżam do Foothills i jadę Twisties u podnóża góry... I MOJA ZAKLĘTA KONTROLKA SILNIKA SIĘ ZAPALA, to szanuję to i zjeżdżam na pobocze. CO ZA PITA dla tak marnotrawnej kontrolki CHK ENG... NAPRAWDĘ!

Co jeśli jest niedzielny poranek, 06:00, a chłopaki przychodzą na wspólną przejażdżkę. Otwierasz swój garaż, wyciągasz swój skuter, uruchamiasz go i zapala się kontrolka CHK ENG.

Jedziesz?
Czy zostajesz w domu i sprawdzasz to, aby upewnić się, że nie ma uszkodzeń silnika/skrzyni biegów itp.??????
WIDZISZ, CO MAM NA MYŚLI!

Albo 4 cykle Start muszą być powszechnie znane (mógłbym to osiągnąć, zanim chłopaki przyjdą w niedzielę, aby wyeliminować kontrolkę i móc wtedy pojechać z nimi), albo Polaris musi wyeliminować 'niepotrzebne' kontrolki CHK ENG!

Czy mogę dostać AMEN!

#17 ·
To samo dotyczy mnie dzisiaj... 4 cykle Start/Jazda/Stop i CHK ENG zresetowane na wyłączone. Myślę, że w grę weszło "podpórka w dół, rower włączony, "Pochylenie"", co oznacza, że nie ma "kodu" towarzyszącego kontrolce CHK ENG.

ALE!!!
MAM SKARGĘ!!!

Dlaczego w ogóle to wszystko?!?! Jeśli jestem na autostradzie i jadę z dużą prędkością, a następnie zjeżdżam do Foothills i jadę Twisties u podnóża gór... I MOJA KONTROLKA CHECK ENGINE SIĘ ZAPALA, szanuję to i zjeżdżam na pobocze. CO ZA PITA dla tak marnotrawnej kontrolki CHK ENG... NAPRAWDĘ!

Co jeśli jest niedziela rano, 0600 i chłopaki przychodzą na jazdę grupową. Otwierasz swój garaż, wyciągasz swój skuter, uruchamiasz go i zapala się kontrolka CHK ENG.

Jedziesz?
Czy zostajesz w domu i sprawdzasz to, aby upewnić się, że nie ma uszkodzeń silnika/skrzyni biegów itp.??????
WIDZISZ, CO MAM NA MYŚLI!

Albo 4 cykle Start muszą być powszechnie znane (mógłbym to osiągnąć, zanim chłopaki przyjdą w niedzielę, aby wyeliminować kontrolkę i móc wtedy z nimi jeździć), albo Polaris musi wyeliminować "niepotrzebne" kontrolki CHK ENG!

Czy mogę dostać AMEN!
AMEN!
Charlie

• Like
Reactions: ScoutBobberCraig
Save
#19 ·
Mój Scout Bobber z 2022 roku nie ma czujnika podpórki. Widzę w instrukcjach dla Scouta, że kiedyś był czujnik podpórki. Nie wiem, kiedy się go pozbyli w Scout.

Lista kodów, które MFD może wyświetlać w instrukcjach, jest krótsza niż kody dla OBDII. Zatem możliwe jest uzyskanie CEL i brak kodu w MFD.

Miałem CEL bez kodu w MFD, odczytałem za pomocą skanera OBDII, że zapisany kod to błąd CAN Low Bus. Nie ma kodu dla MFD dla tego kodu OBDII. Niskie napięcie w układzie elektrycznym może powodować ten błąd. Używałem skanera OBDII do sprawdzania kodów ABS i miałem włączony zapłon z silnikiem niepracującym, co rozładowywało akumulator. Więc bardzo dobrze mogłem go wywołać. Wyczyściłem go, ale CEL zaświeciło się ponownie po uruchomieniu motocykla, ale po kilku uruchomieniach i wyłączeniach zgasło.

OBDII uruchamia autotesty i zapala CEL oraz zapisuje kod, gdy autotest się nie powiedzie. Istnieją różne zasady dla wszystkich różnych autotestów dotyczące tego, jak często są sprawdzane i ponownie sprawdzane. Jeśli autotest się nie powiedzie i spowoduje CEL i zapisany kod, autotesty są kontynuowane i jeśli przejdzie kilka razy, wyłączy CEL, ale zachowa zapisany kod.

Próbowałem również najpierw odczytać kody OBDII za pomocą 15-letniego skanera OBDII, który miałem, używając adaptera do portu diagnostycznego Polaris, aby podłączyć go do standardowego portu Car OBDII. Stary skaner OBDII nie rozpoznał protokołu CAN i nie mógł się połączyć. Dostałem nowy skaner OBDII, używając adaptera, był w stanie komunikować się z ECM, odczytywać i kasować kody.

You have insufficient privileges to reply here.