Indian Motorcycle Forum banner

Nienormalne zużycie po jednej stronie przedniej opony

3.2K views 15 replies 10 participants last post by  cliff hanger  
#1 ·
Robiłem ostatnio inspekcję T-CLOCS i zauważyłem, że mam większe zużycie po prawej stronie przedniej opony niż po lewej. Czy ktoś jeszcze się z tym spotkał?

Save
#3 ·
Ja mam to na odwrót, po lewej stronie i tak, kocham osoby leworęczne bardziej niż praworęczne...
Pomyślałem, że moja trasa do pracy może mieć z tym coś wspólnego, ponieważ obejmowała bardzo ostry prawy zakręt zaraz po wyjściu z domu, a ten zakręt nie powtarza się w drodze do domu.

• Like
Reactions: Max Kool
Save
#4 ·
Max Kool jest na właściwym zakręcie (torze) ha ha, musisz uwielbiać pokonywanie prawego rogu, innym problemem może być wyciek prawej goleni widelca lub mniejsza ilość płynu, jednak nie jest to powszechne.
Jak ciepła jest twoja opona, gdy wchodzisz w prawy zakręt? Również ciśnienie w oponach?

#5 ·
Ostatnio robiłem inspekcję T-CLOCS i zauważyłem, że mam większe zużycie po prawej stronie przedniej opony niż po lewej. Czy ktoś jeszcze się z tym spotkał?

Wysłane z mojego SM-G975U za pomocą Tapatalk
Czy tył wygląda tak samo? Jeśli również ma większe zużycie po prawej stronie, to powiedziałbym, że to po prostu zależy od tego, gdzie jeździsz.

#8 ·
Jeśli jeździsz prawą stroną drogi, Twoje opony zużywają się bardziej po lewej stronie. Jeśli jeździsz lewą stroną drogi, opony zużywają się bardziej po prawej stronie. Jest to spowodowane pochyleniem jezdni, rozwiązaniem mającym na celu zapewnienie dobrego odprowadzania wody. Jest to bardziej zauważalne w przedniej oponie niż w tylnej. Najważniejsze dla zużycia opon jest utrzymanie właściwego ciśnienia powietrza, nic nie zniszczy opony szybciej niż niedopompowanie lub przepompowanie.

#9 ·
Jeśli jeździsz po prawej stronie drogi, opony zużywają się bardziej po lewej stronie. Jeśli jeździsz po lewej stronie drogi, opony zużywają się bardziej po prawej stronie. Jest to spowodowane wypukłością drogi, konstrukcją zapewniającą dobre odprowadzanie wody. Jest to bardziej zauważalne w przedniej oponie niż w tylnej. Najważniejsze dla zużycia opon jest utrzymanie odpowiedniego ciśnienia powietrza, nic nie zniszczy opony szybciej niż niedopompowanie lub przepompowanie.
Tak... ale jeżdżę po prawej stronie drogi tutaj, w Niemczech. Może się zdarzyć, że jest szeroki prawy zakręt, który pokonuję do pracy prawie codziennie, który nie powtarza się w lewo.

• Like
Reactions: Max Kool
Save
#10 ·
Zastanawiam się również, czy powinienem wymienić oponę, czy poczekać do rozpoczęcia następnego sezonu.

Save
#11 ·
Sprawdź ustawienie tylnej osi. Miałem coś podobnego w innym rowerze, było to przesunięcie tylnej opony/koła. Zbyt duże odchylenie od osi, co powodowało, że kontrowałem, nawet o tym nie wiedząc. Musiałem kupić 2 nowe opony.

• Like
Reactions: Malgy and Kost
Save
#13 ·
Wygląda na to, że najlepszym rozwiązaniem jest ten szeroki prawy zakręt. Zastanawiam się jednak, czy zbyt mocno zapakowana prawa sakwa również mogłaby mieć taki efekt? Czy obie sakwy są obciążone tak samo lub prawie tak samo?
Całkiem blisko. Właściwie to trzymam więcej rzeczy w lewej sakwie, średnio.

• Like
Reactions: Moto_Max
Save
You have insufficient privileges to reply here.