Robiłem ostatnio inspekcję T-CLOCS i zauważyłem, że mam większe zużycie po prawej stronie przedniej opony niż po lewej. Czy ktoś jeszcze się z tym spotkał?
Pomyślałem, że moja trasa do pracy może mieć z tym coś wspólnego, ponieważ obejmowała bardzo ostry prawy zakręt zaraz po wyjściu z domu, a ten zakręt nie powtarza się w drodze do domu.Ja mam to na odwrót, po lewej stronie i tak, kocham osoby leworęczne bardziej niż praworęczne...
Czy tył wygląda tak samo? Jeśli również ma większe zużycie po prawej stronie, to powiedziałbym, że to po prostu zależy od tego, gdzie jeździsz.Ostatnio robiłem inspekcję T-CLOCS i zauważyłem, że mam większe zużycie po prawej stronie przedniej opony niż po lewej. Czy ktoś jeszcze się z tym spotkał?
Wysłane z mojego SM-G975U za pomocą Tapatalk
musiałem wczoraj zmienić tylną oponę.Tak to wygląda obecnie.![]()
Wysłane z mojego SM-G975U za pomocą Tapatalk
Tak... ale jeżdżę po prawej stronie drogi tutaj, w Niemczech. Może się zdarzyć, że jest szeroki prawy zakręt, który pokonuję do pracy prawie codziennie, który nie powtarza się w lewo.Jeśli jeździsz po prawej stronie drogi, opony zużywają się bardziej po lewej stronie. Jeśli jeździsz po lewej stronie drogi, opony zużywają się bardziej po prawej stronie. Jest to spowodowane wypukłością drogi, konstrukcją zapewniającą dobre odprowadzanie wody. Jest to bardziej zauważalne w przedniej oponie niż w tylnej. Najważniejsze dla zużycia opon jest utrzymanie odpowiedniego ciśnienia powietrza, nic nie zniszczy opony szybciej niż niedopompowanie lub przepompowanie.
Całkiem blisko. Właściwie to trzymam więcej rzeczy w lewej sakwie, średnio.Wygląda na to, że najlepszym rozwiązaniem jest ten szeroki prawy zakręt. Zastanawiam się jednak, czy zbyt mocno zapakowana prawa sakwa również mogłaby mieć taki efekt? Czy obie sakwy są obciążone tak samo lub prawie tak samo?