Indian Motorcycle Forum banner

Olej silnikowy 15w 60

54K views 85 replies 45 participants last post by  brewermoe  
#1 ·
Cześć wszystkim, Scout Bobber używa 15W 60 i mam problem ze znalezieniem go gdziekolwiek poza dealerem, czy ktoś jeszcze ma ten sam problem?

#2 ·
Sprawdź mój link. Z kontem Preferred Customer Amsoil kosztuje mniej więcej tyle samo, co indyjski olej. Wyślę Ci podkładki zgniotowe. Zapraszam do kontaktu przez moją stronę, jeśli masz jakieś pytania.

Save
#54 ·
Sprawdź mój link. Z kontem Preferred Customer Amsoil kosztuje mniej więcej tyle samo, co indyjski olej. Wyślę Ci podkładki zgniatające.
Zapraszam do kontaktu przez moją stronę, jeśli masz jakieś pytania.
Dan, do jakiego linku się odnosisz i gdzie mogę go znaleźć?

Save
#3 ·
Istnieją firmy z rynku wtórnego, które sprzedają 15/60 Maxima, ma 10/60 i to olej klasy V!! Jestem pewien, że są też inne.

Save
#5 ·
Spędziłem dużo czasu rozmawiając z moim przedstawicielem Schaeffera i w zasadzie powiedział mi, że Indian/Polaris i wielu innych producentów używa dziwnej lepkości, takiej jak 15-60 w swoich produktach, aby zasadniczo zmusić cię do kupowania ich oleju. Nie mogą prawnie zmusić cię do używania ich oleju, ale mogą „wymagać”, aby twój olej spełniał ich specyfikacje. A ponieważ lepkość nie jest powszechna, większość używa ich oleju. Biorąc to pod uwagę, istnieją bardzo dobre i moim zdaniem lepsze produkty, takie jak Amsoil, które zostało wspomniane powyżej, a ja osobiście używam oleju wyścigowego Shaeffers i nie miałem żadnych problemów! I nie tylko używasz lepszego oleju, jest on również znacznie bardziej opłacalny. Myślę, że zestaw do wymiany oleju Indian dla Scouta kosztuje około 50 dolarów... za to można kupić wiele filtrów Shaeffers i Napa Gold!

Save
#6 ·
Z mojego doświadczenia wynika, że koszty są takie same, jeśli weźmie się pod uwagę, że indyjski zestaw olejowy ma tę wygodę, że ma nowe uszczelki i filtr.
Zanim zebrałem lub pojechałem do wszystkich miejsc i/lub zdobyłem wszystkie części, to była walka łeb w łeb...
Więc po prostu zamawiam zestaw online, raz i gotowe...

#7 ·
Z mojego doświadczenia wynika, że koszty są takie same, jeśli weźmie się pod uwagę, że indyjski zestaw olejowy ma tę wygodę, że ma nowe uszczelki i filtr..
Zanim zebrałem lub pojechałem do wszystkich miejsc i/lub zdobyłem wszystkie części, to jest remis...
Więc po prostu zamawiam zestaw online, wszystko w jednym...
Amsoil dostarczy olej i filtr do domu za mniej więcej tę samą cenę co indyjski olej. Zamów u mnie, a wyślę Ci pocztą dwie nowe podkładki zgniatające.

Save
#8 ·
Hej wszystkim, więc scout bobber używa 15w 60 i mam problem ze znalezieniem go gdziekolwiek poza dealerem, czy ktoś jeszcze ma ten sam problem
Ach, widzę, że ktoś skierował cię do Amsoil. Jeśli sprawdzisz testy smarowania/oleju, możesz stwierdzić, że Amsoil przewyższa wszystkie inne oleje na rynku. Przez lata ścigałem się wtryskiwanymi dragsterami alkoholowymi i używałem Amsoil we wszystkich moich zabawkach z tłokami. Po 3 latach jazdy w National Index mój silnik Chevy 462 CI nie wykazywał żadnych oznak zużycia. Mój Indian Road Master z 2017 roku, z zestawem 116 Big For, widzi tylko Amsoil
20W-40 Syntetyczny olej motocyklowy V-Twin.

#16 ·
Aha, widzę, że ktoś skierował cię do Amsoil. Jeśli sprawdzisz testy smarowania/oleju, możesz stwierdzić, że Amsoil przewyższa wszystkie inne oleje na rynku. Przez lata ścigałem się w dragsterach z wtryskiem alkoholu i używałem Amsoil we wszystkich moich zabawkach z napędem tłokowym. Po 3 latach jazdy w National Index mój silnik Chevy 462 CI nie wykazywał absolutnie żadnych oznak zużycia. Mój Indian Road Master z 2017 roku, z zestawem 116 Big For Kit, widzi tylko Amsoil 20W-40 Synthetic V-Twin Motorcycle Oil.
Tak. To właśnie podejrzewałem. Jestem pewien, że każdy dobry syntetyk zadziała. Nawet HD syntetyczny.

#12 ·
Czuję się, jakbym czytał tutaj reklamę Amsoil. Lol. Zestaw Indian Oil twierdzi również, że jest w 100% olejem syntetycznym, a nie mieszanką, jak sądzę. Oto zrzut ekranu z ich strony internetowej dotyczący zestawu olejowego. Czy olej Amsoil jest również dostarczany z filtrem?

Attachments

#13 ·
Czuję się, jakbym czytał tutaj reklamę amsoil. Lol. Zestaw oleju Indian twierdzi również, że jest w 100% olejem syntetycznym, a nie mieszanką, jak sądzę. Oto zrzut ekranu z ich strony internetowej dotyczący ich zestawu oleju. Czy olej amsoil jest również dostarczany z filtrem?
Masz rację. Indian 15w-60 jest w pełni syntetyczny, 20w-40 jest półsyntetyczny. Amsoil nie sprzedaje "zestawu" dla Indian (pomimo moich próśb, aby to zrobili), po prostu zamawiasz olej i filtr. Amsoil nie dostarcza podkładek zgniatających jak zestaw Indian. Dostarczam podkładki zgniatające dla moich klientów.

• Like
Reactions: Max's 57
Save
#18 ·
Dostęp do indyjskiej marki oleju w Wielkiej Brytanii jest bardzo ograniczony i bardzo drogi w porównaniu z głównymi markami olejów. Butelki o pojemności jednego kwarty (litra) kosztują 20 funtów za sztukę. To sprawia, że wymiana oleju kosztuje 80 funtów bez filtra i podkładek. (105,73 USD). Z drugiej strony Motul produkuje to coś... za 48 funtów za 4 litry (63,44 USD).

#19 ·
Dostęp do indyjskiej marki oleju w Wielkiej Brytanii jest bardzo ograniczony i bardzo drogi w porównaniu z głównymi markami olejów. Butelki o pojemności jednego kwarta (litra) kosztują 20 funtów za sztukę. To sprawia, że wymiana oleju kosztuje 80 funtów bez filtra i podkładek. ($105.73). Z drugiej strony Motul produkuje to coś... za 48 funtów za 4 litry ($63.44). View attachment 433694
W twoim przypadku również wybrałbym Motul.. W moim przypadku Amsoil jest preferowanym wyborem..

• Like
Reactions: muz
Save
#22 ·
Uważam, że Indian Motorcycle 15W-60 to w rzeczywistości Amsoil zapakowany w butelkę z etykietą Indian. Polaris nie produkuje własnego oleju. Wyszukaj w internecie. Jeśli się mylę, przepraszam, ale proszę dać mi znać, jeśli rozpowszechniłem fałszywe informacje.

#25 ·
Uważam, że Indian Motorcycle 15W-60 to w rzeczywistości Amsoil zapakowany w butelkę z etykietą Indian. Polaris nie produkuje własnego oleju. Wyszukaj w internecie. Jeśli się mylę, przepraszam, ale proszę dać mi znać, jeśli rozpowszechniłem fałszywe informacje.
Amsoil nie produkuje oleju dla Indian ani nikogo innego. Lubetech produkuje olej dla Indian i wielu innych producentów OEM. Ludzie wydają się błędnie myśleć, że Aimsoil wynalazł olej 15W60. Nie zrobili tego.

#31 ·
Sprawdzając poziom oleju kilka dni temu, pomyślałem, że muszę tu trochę oleju zatrzymać, zajrzałem do instrukcji, 15W-60 dla Scouta i jak OP natychmiast odkrył, żaden z typowych punktów sprzedaży go nie ma. 20W50, tak, 15W50, tak, 15W60, nie. Krótko flirtowałem z pomysłem, dlaczego nie użyć standardowego oleju wielosezonowego zbliżonego do specyfikacji, ale podejrzewam, że silnik Scouta ma ciasne tolerancje, a ponieważ smar do skrzyni biegów jest taki sam jak do silnika, to 60 w 15W60 może być ważne. Gdzieś też czytałem, że ma to coś wspólnego z pozostałościami, które dostają się do wydechu i zmieniają emisję. W każdym razie nie chcę narażać gwarancji, aby zaoszczędzić kilka dolarów i coś wygodniejszego do zdobycia.

Ale to cholerstwo jest drogie, to pewne, Motul, jak zauważyli inni, to 15W60, dostępne na Amazon za 22,60 dolara za kwartę

Drag Specialties ma 15W60 dostępne w Dennis Kirk za 12,95 dolara za kwartę

Amsoil 15W60 wydaje się być sprzedawany na Ebayu za około 15 dolarów za kwartę, czytając powyższe posty, nie jestem pewien, jak to zdobyć bezpośrednio.

Ze strony internetowej Indian to 72,99 dolara za cztery kwarty z filtrem. Mają również pakiet retro 4 kwarty 15W60 w wyprzedaży za 50 dolarów, ale strona mówi, że nie "pasuje" do mojego scouta.

#33 ·
Nie widzę żadnego realnego powodu, aby specyfikować x-60w w silniku chłodzonym cieczą. Szczególnie syntetyczny.

• Like
Reactions: grazi
Save
#34 ·
Używając zestawu Indian lub po pierwszej wymianie oleju, w butelce zostanie jeszcze trochę. Po następnej wymianie oleju będziesz miał więcej. O ile Twój Scout nie zużywa oleju, powinieneś gromadzić go z czasem. Zawsze powinieneś mieć trochę resztek, wystarczająco dużo, aby uzupełnić w razie potrzeby. To znaczy, jeśli sam zmieniasz olej.

#35 ·
Używając zestawu Indian lub po pierwszej wymianie oleju, w butelce zostanie jeszcze trochę. Po następnej wymianie oleju będziesz miał więcej. O ile Twój Scout nie zużywa oleju, powinieneś gromadzić go z czasem. Zawsze powinieneś mieć coś w zapasie, wystarczająco dużo, aby uzupełnić w razie potrzeby. To znaczy, jeśli sam zmieniasz olej.
Mówiąc o tym... Zostało mi tylko 100 ml po uzupełnieniu poziomu oleju kilkaset mil po ostatniej wymianie oleju i filtra.
Kilka dni po tym doświadczyłem szarpania biegów, tak jak to było przed wymianą oleju, a także uzupełniałem poziom oleju tym, co pozostało z poprzedniego zestawu oleju przed tym.

Nie jestem pewien, co o tym myśleć, z wyjątkiem tego, że zawsze napełniałem silnik do prawie znaku Full, nigdy do niego, obawiając się przepełnienia. Więc nigdy tak naprawdę nie widziałem, żeby poziom osiągnął Full. Ale to, co teraz widzę, to to, że bez względu na to, co dodam, poziom pozostaje co najmniej pół cala poniżej Full.
Został on stwierdzony jako cal lub więcej poniżej Full, kiedy dodałem 200 ml z ostatnich 300 ml w ostatniej butelce.
Prawie boję się znowu spojrzeć, ponieważ wiem, że w ogóle nie ma wycieków, nawet filmu olejowego na zewnątrz silnika. Zastanawiam się, czy ucieka do filtra powietrza, jeśli poziom wskazuje blisko znaku Full, a jeśli tak, to mogę marnować czas na uzupełnianie... nie zauważyłem dymiącego wydechu... a jednak jest dziwny sposób, w jaki biegi mogą się szarpać, a poziom wydaje się niższy niż powinien być.
Oczywiście nie będę niczego pewien, dopóki nie sprawdzę tego ponownie później.

Save
#43 ·
Ray - Czy możesz wyjaśnić, dlaczego wolisz to?

Dzięki - Joshua
Z olejem klotz zmiana biegów była o wiele lepsza, a jakość zmiany biegów nie pogorszyła się tak wcześnie jak w przypadku niektórych innych olejów.

Czy 15w60 pomogło wyciszyć rozrząd w Twoim TS111 ?
Na początek miałem bardzo mało hałasu rozrządu, ale nie było różnicy z 15 W 60

Save
You have insufficient privileges to reply here.