Indian Motorcycle Forum banner

111 z wałkami rozrządu 3 fazy i PV3 vs 116 z wałkami rozrządu 3 fazy i PV3...

16K views 59 replies 18 participants last post by  CraigB1960  
#1 ·
111 z wałkami rozrządu 3 fazy i strojeniem PV3 vs 116 z wałkami rozrządu 3 fazy i PV3... o ile wzrośnie moc dzięki dodatkowym 5 calom sześciennym?

Dzięki
Kenny

#3 ·
111 z wałkami rozrządu stage 3 i strojeniem PV3 vs 116 z wałkami rozrządu stage 3 i PV3... o ile wzrośnie moc dzięki dodatkowym 5 calom sześciennym?

Dzięki
Kenny
Na 116 widziałem wykresy w zakresie od 90-104 KM i 118-130 Nm.
Chciałbym zobaczyć 111 z wałkami rozrządu Stage 3, ponieważ takie mam w swoim 111. Miałem 585 i na hamowni dynojet w Indian of Charlotte rok temu uzyskał 102 KM i 129 Nm. Nie podobał mi się hałas związany z 585, znalazłem ofertę na Stage 3, które mam teraz i bardziej mi się podobają, ponieważ mocniej ciągną wcześniej.

Attachments

#4 ·
Na 116s widziałem wykresy w zakresie od 90-104 KM i 118-130 tq.
Chciałbym zobaczyć 111 z wałkami rozrządu Stage 3, ponieważ to właśnie mam w moim 111. Miałem 585s i na hamowni Dynojet w Indian of Charlotte rok temu uzyskałem 102 KM i 129 tq. Nie podobał mi się hałas związany z 585s i znalazłem ofertę na Stage 3s, które mam teraz, i bardziej mi się podobają, ponieważ wcześniej mocniej ciągną.
Dziękuję za informacje.

#6 ·
Jeśli pytasz, ponieważ próbujesz zdecydować między samymi wałkami S3 w swoim 111 a pociągnięciem za spust na BBK, dodam swoje dwa grosze, ponieważ kilka lat temu podejmowałem tę samą decyzję. Przez kilka miesięcy wahałem się, a potem zdecydowałem się po prostu dodać wałki S3 i Dyno Jet Tune z Fuel Moto, wiedząc, że zawsze mogę przejść na BBK w przyszłości i sprzedać dodatkowy zestaw wałków S3 później. Niewiele ryzyka poza czasem spędzonym w warsztacie. Oczywiście pełny BBK zapewnia lepsze wyniki trq/hp, ale założyłbym się, że uzyskałem co najmniej 75% zysku za 25% kosztów. Jest tu wielu facetów, którzy są mądrzejsi w tej kwestii niż ja i po prostu korzystam z ich danych, ale cieszę się, że to zrobiłem i jestem zadowolony z moich bardzo zauważalnych rezultatów. Nigdy też nie czytałem na tym forum, żeby ktoś założył wałki S3 i powiedział, że jest rozczarowany. Mam nadzieję, że to pomoże.

#7 ·
Jeśli pytasz, ponieważ próbujesz zdecydować między zrobieniem samych wałków rozrządu S3 w swoim 111 a pociągnięciem za spust w BBK, dodam swoje dwa grosze, ponieważ kilka lat temu podejmowałem tę samą decyzję. Przez kilka miesięcy wahałem się, a potem zdecydowałem się po prostu dodać wałki rozrządu S3 i Dyno Jet Tune z Fuel Moto, wiedząc, że zawsze mogę przejść na BBK w przyszłości i sprzedać dodatkowy zestaw wałków rozrządu S3 później. Niewiele ryzyka poza czasem w warsztacie. Oczywiście pełny BBK zapewnia lepsze wartości momentu obrotowego/KM, ale założyłbym się, że uzyskałem co najmniej 75% zysku za 25% kosztów. Jest tu wielu facetów, którzy są mądrzejsi w tej kwestii niż ja i po prostu bazuję na ich danych, ale cieszę się, że to zrobiłem i jestem zadowolony z moich bardzo zauważalnych rezultatów. Nigdy też nie czytałem na tym forum nikogo, kto założył wałki rozrządu S3 i powiedział, że jest rozczarowany. Mam nadzieję, że to pomoże.
Dzięki Kenny

#10 ·
Zamierzałem zrobić tylko wałki rozrządu S3 plus trochę niestandardowej obróbki głowicy (ponieważ i tak potrzebowałem nowych sprężyn zaworowych). Jednak gdy mechanik otworzył silnik, potrzebowałem nowych tłoków i cylindrów, więc zdecydowałem się na 116 BBK.
Jestem po prostu ciekaw, co było nie tak z twoimi tłokami i cylindrami? Przebieg?

#13 ·
Byłem zdezorientowany. Wszyscy mówią o wałkach rozrządu Stage 2, wałkach rozrządu Stage 3 Blah Blah Blah. Wałki rozrządu Stage 2 i Stage 3 mają ten sam numer części od Indian. Jak mogą być różne? 1205417 1205418 1205419
To jest mylące... pozwolcie, że wyjaśnię...
Silniki 111 TS miały ulepszenie wałka rozrządu oferowane przez Indian, zwane Stage 2. Indian oferował również zestaw big bore 116 C.I. (BBK), który zawierał bardziej agresywne wałki rozrządu, a te same wałki rozrządu są nazywane Stage 2 dla 116 przez Indian i są dostarczane w zestawie z przepustnicą 60 mm i wtryskiwaczami o wyższym przepływie. Jeśli właściciel ulepszyłby swój standardowy 116, miałby w zasadzie ten sam silnik, co BBK oferowany dla 111.
Sporo właścicieli było w stanie zdobyć kilka wałków rozrządu z zestawów BBK (w tym ja) i są zadowoleni z przyrostu wydajności.
Mam nadzieję, że to pomogło.

#12 ·
  • Like
Reactions: MilwDave
Save
#20 ·
Jeszcze jedna ważna kwestia dotycząca opcji Stage 3 Cam; jeśli Twój motocykl jest starszy niż 2019 rok, musisz zmodernizować sprężyny zaworów. 111s wyprodukowane w 2019 roku i później były już w nie wyposażone. To znaczący wzrost kosztów i może sprawić, że opcja BBK będzie bardziej sensowna. Wiele dobrych dyskusji na ten temat, które szczegółowo to omawiają.

• Like
Reactions: Kennyd
Save
#21 ·
Zrobiłem modyfikacje w wielu motocyklach i zwykle nie byłem w pełni usatysfakcjonowany, dopóki nie poszedłem na całość. Taniej jest od razu przejść do końca gry niż cieszyć się świadomością, że niczego nie pominąłeś.

• Like
Reactions: Kennyd
Save
#29 ·
@toma - Myślę, że mylisz się co do zestawów Stage, szczególnie dla 111 i 116.

Wałki rozrządu Stage 2 dla 111 mają inne numery niż wałki rozrządu Stage 3 dla 111.

Wałki rozrządu Thunderstroke 111 Stage 2:
Image

Wałki rozrządu Thunderstroke 111 Stage 3 (Big Bore Kit):
Image

Wałki rozrządu silnika Thunderstroke 116 (bez zestawu Big Bore Kit) mają numery części: 1206089, 1206090, 1206091.
Image

Zestaw Thunderstroke 116 Stage 2 używa tych samych wałków rozrządu co Thunderstroke BBK dla silnika 111. Zamieszanie wynika z instrukcji dla Stage 2 116, że wałki rozrządu są w tekście nazywane "stage 3". Zasadniczo, leniwe pisanie/redagowanie ze strony Polaris, kiedy tworzyli arkusz instrukcji dla zestawu Thunderstroke 116 Stage 2.

#30 ·
@toma - Myślę, że mylisz się w kwestii zestawów Stage, zwłaszcza dla 111 i 116.

Wałki rozrządu 111 Stage 2 mają inne numery niż wałki rozrządu 111 Stage 3.

Wałki rozrządu Thunderstroke 111 Stage 2:
View attachment 717985

Wałki rozrządu Thunderstroke 111 Stage 3 (Big Bore Kit):
View attachment 717986

Wałki rozrządu silnika Thunderstroke 116 (bez zestawu Big Bore Kit) mają numery części: 1206089, 1206090, 1206091.
View attachment 717987

Zestaw Thunderstroke 116 Stage 2 wykorzystuje te same wałki rozrządu co Thunderstroke BBK dla silnika 111. Zamieszanie wynika z instrukcji dla 116 Stage 2, że wałki rozrządu są w tekście nazywane "stage 3". Zasadniczo, leniwe pisanie/edycja ze strony Polaris, gdy tworzyli arkusz instrukcji dla zestawu Thunderstroke 116 Stage 2.
View attachment 717989
Zrobiłeś to perfekcyjnie!!!

#36 ·
Czy specyfikacje są takie same dla standardowych wałków rozrządu 111 i 116? Dzięki - Dan
To różne numery części. Specyfikacje nie są publikowane i nie mogę znaleźć informacji, gdzie ktoś sprawdził standardowe wałki rozrządu 116. Mają również inne numery części niż Stage 2 111. Przypuszczam, że są bardzo podobne do standardowych wałków rozrządu 111, z nieco większym wznosem. Tylko WAG.

#38 ·
Nie mam przed sobą numerów, ale kilka dni temu namierzyłem indyjskie numery części dla wałków rozrządu 111 Stage 2 i standardowych wałków rozrządu 116. Różnią się. Szkoda, ponieważ wszędzie są bardzo tanie standardowe wałki rozrządu 116. W sobotę zakładam wałki rozrządu Stage 2. Zaoszczędziłbym sporo pieniędzy, gdybym mógł użyć standardowych wałków rozrządu 116.

#46 ·
Nigdy nie miałem swojego dyno po stg.3 wałkach, ale kiedy miałem Lloydz 558s, wypluł 96 KM i 122 ftlbs momentu obrotowego, a moment obrotowy był już na poziomie 117 przy 1800 obr/min - zaoszczędziłbym sobie dużo pieniędzy, gdybym trzymał się tylko 558s.

#47 ·
Nigdy nie miałem swojego na hamowni po wałkach rozrządu stg.3, ale kiedy miałem Lloydz 558s, generował 96 KM i 122 ftlbs momentu obrotowego, a moment obrotowy wynosił już 117 przy 1800 obr/min - zaoszczędziłbym sobie dużo pieniędzy, gdybym trzymał się tylko 558s.
Niewielka różnica między wałkami rozrządu 558 a stage 3, z wyjątkiem tego, że profil wałka rozrządu stage 3 ma miękki profil lądowania, aby zredukować hałas i zmiękczyć zawór w gnieździe.

#48 ·
Jeśli więc mam TS111 z wałkami rozrządu TS111 stage 2, to zamiana numerów części standardowych wałków rozrządu ts116 1206091, 1206090 i 1206089 na silnik TS111 NIE jest wałkami rozrządu stage 3 dla TS111? Czy to prawda? Nie byłoby żadnej korzyści z zainstalowania standardowych wałków rozrządu 116 w 111, jeśli stage 2 jest już zrobione?

#49 ·
Zatem jeśli mam TS111 z wałkami rozrządu TS111 stage 2, zamiana numerów części 1206091, 1206090 i 1206089 standardowych wałków rozrządu TS116 na silnik TS111 NIE jest wałkami rozrządu stage 3 dla TS111? Czy to prawda? Nie byłoby żadnej korzyści z instalacji standardowych wałków rozrządu 116 w 111 z już wykonanym stage 2?
To prawda. Standardowe wałki rozrządu TS116 NIE są takie same jak wałki rozrządu TS111 Stage 3 BBK.

Wałki rozrządu TS116 Stage 2 i wałki rozrządu TS111 BBK Stage 3 to te same wałki rozrządu.

Nie wiem, czy ktoś włożył standardowe wałki rozrządu 116 do 111.

#51 ·
Dzięki. Właśnie dostałem zupełnie nowe wałki rozrządu STOCK 116 za darmo od kumpla, który kupił nowy motocykl i wystawił 2 swoje 116. Mieliśmy nadzieję, że będą to numery części etapu 3 dla 111. Nie zamierzam iść z BBK, po prostu chcę wałki rozrządu etapu 3 i zaktualizowane sprężyny zaworów i sprzęgła. Doceniam was wszystkich i waszą pomoc.

#52 ·
Dzięki. Właśnie dostałem zupełnie nowe wałki rozrządu STOCK 116 za darmo od kumpla, który kupił nowy motocykl i wystawił 2 swoje 116. Mieliśmy nadzieję, że będą to numery części etapu 3 dla 111. Nie zamierzam korzystać z BBK, po prostu chcę wałki rozrządu etapu 3 i zaktualizowane sprężyny zaworów i sprzęgła. Doceniam was wszystkich i waszą pomoc.
Z którego roku jest Twój motocykl? Być może masz już zmodernizowane sprężyny zaworów, jeśli jest to model z 2019 roku lub nowszy.

#53 ·
To jest 2014. 5100 mil. Kupiłem to 2 lata temu, myślę, że miało 3200 mil. Może pójdę z Lloydz 585 dla wałków rozrządu stage 3. Nie jestem pewien, jak się czuję z powodu głośniejszego hałasu zaworów, który idzie w parze z ich wałkami rozrządu. Miałem wielką nadzieję na darmowe wałki rozrządu 116. Lol 😆

#55 ·
To jest 2014. 5100 mil. Kupiłem go 2 lata temu z przebiegiem 3200 mil, wydaje mi się. Może zdecyduję się na Lloydz 585 dla wałków rozrządu stage 3. Nie jestem pewien, jak się czuję z powodu głośniejszego hałasu układu zaworowego, który idzie w parze z ich wałkami rozrządu. Miałem ogromną nadzieję na darmowe wałki rozrządu 116. Lol 😆
Prawdopodobnie nie spodoba ci się hałas układu zaworowego związany z wałkami rozrządu 585..
Faktem jest, że wałki rozrządu Indian stage 3 (znane również jako wałki rozrządu 116 stage 2) pracują cicho, wytwarzają więcej momentu obrotowego na biegu jałowym i w średnim zakresie niż 585, wiem, że używałem ich obu w moim '15 Chieftain 111.
Ponadto najlepiej jest, jeśli masz zamontowane ulepszone sprężyny zaworowe, niezależnie od wyboru wałka rozrządu, pobranie Indian 111 stage 2, a następnie uzupełnione o Powervision PV3, wraz z odpowiednią mapą (zakładając, że masz już swobodny dolot i slip-ons)

#54 ·
Myślałem, że kiedy pojawiły się seryjne 116, miały te same wałki rozrządu co 111. Okazuje się, że to nieprawda, ale cokolwiek specyfikacji seryjnych wałków rozrządu 116, nie są one prawdziwym zestawem wałków rozrządu "wydajnościowych". Myślę, że są bardzo podobne do seryjnych wałków rozrządu 111, z odrobiną większym wznosem. Nie przypominają też w niczym puszek 111 Stage 2.

#59 ·
To 585 uderzają zawory w ich gniazda z powodu ich ramp zamykających, stąd hałas mechaniczny. 558 mają znacznie łagodniejszą rampę zamykającą, nie tak łagodną jak 3 indyjskie krzywki, ale łagodniejszą niż 585. Chociaż nie zainstalowałem 558, nie przypominam sobie, żeby ktoś z 558 narzekał na hałas mechaniczny i wierzę, że wynika to z patrzenia na rampy zamykające. Kiedy miałem krzywki Woods 555, tykanie było zauważalne i irytujące i doprowadzało mnie do szału, po usłyszeniu hałasu z 585 w skootera Waltera oszalałbym! Jadąc obok niego słyszałem ten hałas ponad szum wiatru i naszych wydechów!

RACNRAY

Save
You have insufficient privileges to reply here.