Indian Motorcycle Forum banner

Wiele wypadków motocyklowych w Sturgis.

7.2K views 66 replies 43 participants last post by  KPaige  
#1 · (Edited)
Właśnie to zobaczyłem na stronie MSN. Tak, od czasu do czasu tam zaglądam, zawsze dobrze jest znać swoich wrogów!

W każdym razie, wziąłem to z ich artykułu.

SIOUX FALLS, S.D. (KELO) – South Dakota Highway Patrol opublikowała listę wypadków i aresztowań, które miały miejsce w ciągu jednego dnia na 85. Sturgis Motorcycle Rally, 10-dniowym wydarzeniu dla motocyklistów.
Według komunikatu prasowego Departamentu Bezpieczeństwa Publicznego, w sumie doszło do 18 wypadków między godziną 6 rano w sobotę a 6 rano w niedzielę, z czego jeden był śmiertelny.

Śmiertelny wypadek:
9:34 rano w sobotę. Motocykl Harley-Davidson z 2019 roku jechał na zachód lewym pasem US 16A, gdy kierowca nie był w stanie pokonać zakrętu i przewrócił się na prawy bok. Motocykl wpadł na pasy wschodnie, zderzając się z trzema innymi motocyklami. 58-letni kierowca Harley-Davidson z 2019 roku zmarł w wyniku odniesionych obrażeń. Pozostali trzej motocykliści odnieśli poważne obrażenia niezagrażające życiu. Użycie kasków przez wszystkich czterech motocyklistów jest badane.
Jedna osoba nie żyje po wypadku czterech motocykli w pobliżu Mt. Rushmore
Wypadki z obrażeniami:
9:26 rano w sobotę. Motocykl Harley-Davidson z 2019 roku skręcał na północ na US 16 z Happy Place Campground, gdy zablokował się przedni hamulec, powodując, że kierowca „położył motocykl”. Kierowca i motocykl upadli na prawy bok. Kierowca, który nie miał kasku, odniósł drobne obrażenia i został przewieziony do szpitala Rapid City Monument.
10:49 rano. w sobotę. Motocykl Victory z 2013 roku jadący na zachód autostradą SD 44 miał przebitą oponę, a gdy kierowca zwalniał, aby zjechać na pobocze, stracił kontrolę i wpadł do rowu. Kierowca i pasażer zostali „oddzieleni” od motocykla. Nie mieli kasków i odnieśli poważne obrażenia niezagrażające życiu.

12:31 po południu w sobotę. Motocykl Harley-Davidson z 2011 roku jechał na północ autostradą SD 87, gdy kierowca nie pokonał zakrętu w lewo i zjechał z drogi i na nasyp. Kierowca został oddzielony od motocykla, który spadł na kierowcę. Kierowca nie miał kasku i odniósł poważne obrażenia niezagrażające życiu i został przetransportowany do szpitala.
1:01 po południu w sobotę. Motocykl Harley-Davidson z 2009 roku jadący na południe autostradą SD 87 wjechał na ruch w kierunku północnym i zderzył się z trójkołowcem Harley-Davidson z 2024 roku. Obaj kierowcy zostali oddzieleni od swoich motocykli. Kierowca Harley-Davidson z 2024 roku nie odniósł obrażeń, ale jego pasażer i kierowca motocykla z 2009 roku odnieśli drobne obrażenia i zostali przewiezieni do Monument Health w Custer. Wszyscy trzej mieli na sobie kaski.
2:26 po południu w sobotę. Harley-Davidson z 2015 roku jechał na zachód autostradą I-90, gdy kierowca uderzył w pasy wibracyjne podczas pokonywania zakrętu, powodując, że Harley wjechał na pas środkowy. Kierowca został oddzielony od motocykla i wylądował na pasie środkowym. Kierowca nie miał kasku i odniósł poważne obrażenia niezagrażające życiu.

4:55 po południu w sobotę. Harley-Davidson z 2023 roku jechał na zachód autostradą I-90 prawym pasem, gdy próbował wyprzedzić Harley-Davidson z 2024 roku na lewym pasie i „nawiązał kontakt” z drugim motocyklem. Kontakt spowodował, że kierowca Harley-Davidson z 2023 roku stracił kontrolę i wjechał do rowu, w wyniku czego odniósł drobne obrażenia. Drugi kierowca nie odniósł obrażeń. Obaj mieli na sobie kaski.
5:13 po południu w sobotę. Ford Escape został uderzony z tyłu przez motocykl podczas postoju na światłach. Motocyklista, który miał na sobie kask, odniósł poważne obrażenia zagrażające życiu i został przetransportowany do Monument Health w Rapid City. Kierowca Forda Escape nie odniósł obrażeń.
Kierowcy Sturgis Rally częścią statystyk wypadków w stanie
5:44 po południu w sobotę. Motocykl Harley-Davidson z 2025 roku jadący na zachód autostradą US 14A zderzył się z tyłem Forda F150 z 2012 roku, który zatrzymał się i czekał na skręt w lewo. Kierowca Harley, który nie miał kasku, odniósł drobne obrażenia i został zabrany do szpitala. Kierowca Forda miał zapięte pasy i nie odniósł obrażeń.

6:40 po południu w sobotę. Motocykl Harley-Davidson z 2013 roku jadący na wschód autostradą I-90 próbował zjechać, ale zdał sobie sprawę, że droga jest zamknięta. Kierowca położył motocykl na boku i wsunął się pod bramę, zanim się zatrzymał. Kierowca, który nie miał kasku, został przewieziony do szpitala z poważnymi obrażeniami niezagrażającymi życiu.
12:44 rano w niedzielę. Motocykl Harley-Davidson z 2005 roku jadący na południe autostradą SD 79 i motocykl Harley-Davidson z 2022 roku jadący na północ jechały po linii środkowej i zderzyły się ze sobą. Harley z 2005 roku zatrzymał się na pasie w kierunku południowym, podczas gdy drugi motocykl zjechał z drogi i wpadł do rowu. Obaj kierowcy zostali przewiezieni do szpitala. Kierowca Harley z 2005 roku miał na sobie kask i odniósł obrażenia zagrażające życiu, podczas gdy drugi kierowca odniósł poważne obrażenia niezagrażające życiu. Użycie kasków przez tego drugiego kierowcę jest badane.

12:50 rano w niedzielę. Policja Sturgis próbowała zatrzymać motocykl Harley-Davidson z 2021 roku za rzekome prowadzenie pokazowe, ale motocykl uciekł, co doprowadziło do pościgu policyjnego. Jadąc z dużą prędkością, motocykl zjechał z drogi i wpadł do rowu na US 14A. Kierowca, który nie miał kasku, odniósł poważne obrażenia zagrażające życiu i został przetransportowany do Monument Health helikopterem.
Wszystkie dotychczas opublikowane informacje są jedynie wstępne, zgodnie z Departamentem Bezpieczeństwa Publicznego Południowej Dakoty.
Oprócz wypadków, South Dakota Highway Patrol poinformowała, że od godziny 6 rano w sobotę do godziny 6 rano w niedzielę doszło w sumie do 21 aresztowań za jazdę pod wpływem alkoholu, 31 aresztowań za wykroczenia narkotykowe i 14 aresztowań za przestępstwa narkotykowe.
Highway Patrol wydała również w sumie 252 mandaty i 592 ostrzeżenia od soboty do niedzieli.

#4 ·
To jest całkowicie przewidywalne. Picie i narkotyki wydają się być obecne na niektórych wiecach. Podejrzewam również, że około 10% jeźdźców to słabi jeźdźcy. To daje 15 000 osób, z którymi nie chciałbym jeździć ani być na drodze w tym samym czasie.

Save
#7 ·
To jest całkowicie przewidywalne. Picie i narkotyki wydają się być obecne na niektórych wiecach. Podejrzewam również, że około 10% jeźdźców to słabi jeźdźcy. To daje 15 000, z którymi nie chciałbym jeździć ani być na drodze w tym samym czasie.
10% może być hojne :cool:

#65 ·
To nie tylko picie, to także ludzie jeżdżący ponad swoje możliwości. Próba nadążania, bycia fajnym gościem itp. Dodaj do tego picie i to zły interes. Nigdy nie byłem na tych rajdach i tacy ludzie są tego powodem.
Widziałem całą masę błędów kierowców w tych raportach.

Kiedyś byłem certyfikowanym RiderCoach MSF. Brałem udział i uczyłem BRC, BRC2 i ARC. Regularnie ćwiczę umiejętności, mimo że już nie trenuję. Nawet jeśli wyeliminujesz z równania narkotyki, alkohol i zmęczenie, wciąż widzę wielu kierowców, którzy potrafią pokonywać proste kilometry autostrad i w zasadzie nic więcej. Można ich rozpoznać po śladach na stopach lub obserwując, jak chodzą na motocyklu przez wolną zakręt.

Każdy motocyklista powinien co kilka lat brać udział w kursie zaawansowanym. Jazda motocyklem nie jest jak jazda samochodem i wielu kierowców wydaje się o tym zapominać. Ponadto wielu kierowców nigdy nie poznaje ograniczeń swoich motocykli. Na przykład: Kilka lat temu przeprowadzałem moją przyjaciółkę przez BRC2, ponieważ musiała przejść ponowne szkolenie ze względu na wymagania armii dla motocyklistów. Miała problemy z wolnym przeplataniem pachołków, a zwłaszcza z przeplataniem pachołków z przesunięciem i obwiniała za to swój obniżony motocykl, który w związku z tym nie mógł się wystarczająco pochylić. Poprosiłem o pozwolenie na przejechanie jej motocyklem przez pachołki. Udało mi się przejechać przez nie bez problemów i nawet nie zarysowałem kołka.

Po stronie rajdu przebywanie w towarzystwie 600 000 innych kierowców po prostu nie brzmi dla mnie dobrze.

Save
#10 ·
Dlaczego zakładamy, że te wypadki były związane z piciem alkoholu lub narkotykami? Artykuły prasowe o tym nie wspominają w żadnym z wypadków, a przynajmniej kilka z nich miało miejsce tak wcześnie rano, że wydaje się to mniej prawdopodobne? Wiemy, że ludzie jeżdżą pod wpływem. Ale wydaje się bardziej prawdopodobne, że to po prostu staromodni, do bani kierowcy. Co moim zdaniem, po uczestnictwie w wielu zlotach, jest równie prawdopodobne.

#11 ·
Dlaczego zakładamy, że te wypadki miały związek z piciem alkoholu lub zażywaniem narkotyków? Artykuły prasowe o tym nie wspominają w żadnym z wypadków, a przynajmniej kilka miało miejsce tak wcześnie rano, że wydaje się to mniej prawdopodobne? Wiemy, że ludzie jeżdżą pod wpływem. Ale wydaje się, że bardziej prawdopodobne są staromodni, do bani kierowcy. Co moim zdaniem, po uczestnictwie w wielu zlotach, jest równie prawdopodobne.
Dobrze powiedziane, żaden z raportów powypadkowych nie wspomina o odurzeniu. Po prostu słabi kierowcy popełniający błędy.

Save
#12 ·
Sporo motocyklistów na zlocie pokonuje tylko kilkaset mil rocznie. Przyjeżdżają na zlot na przyczepie, a następnie znajdują się w dużym ruchu motocyklowym na nieznanych, krętych górskich drogach.

Niemożliwe jest uniknięcie tego, że niewielki odsetek z nich ulegnie wypadkowi. Biorąc pod uwagę ogromną liczbę motocykli na zlocie, ten mały odsetek szybko zamienia się w dwucyfrową liczbę wypadków.

#14 ·
Zgadzam się z zarzutami dotyczącymi wątpliwych umiejętności jeździeckich w dużych rajdach, takich jak Sturgis, ale oto mój punkt widzenia. Szacunkowa liczba uczestników jeszcze nie jest znana. Wyobrażam sobie, że w tym roku podczas wydarzenia będzie około 400 000 motocyklistów. Przy tak wielu osobach na motocyklach na małym obszarze, incydenty z udziałem motocykli będą liczne, w tym wypadki, wystawione mandaty, awarie, bójki w mieście i barach itp. Na małym obszarze jest o wiele więcej ludzi, co w dużym stopniu zwiększa statystyczną liczbę. To coś, co warto wziąć pod uwagę.

#16 · (Edited)
Dokładnie, właśnie wróciłem, zostaję tylko na kilka pierwszych dni rajdu, ponieważ jazda jest zbyt zatłoczona i niebezpieczna. Jest o wiele więcej kierowców, którzy przekraczają swoje umiejętności, niż tych odurzeni. Najważniejsze przejazdy (Needles i Iron Mountain) to rozdzielacze umiejętności. Zakręty na stromych wzgórzach eliminują tych, którzy próbują jeździć ponad swoje umiejętności i zdolności, a także chwile nieuwagi.

#17 ·
Podczas mojej ostatniej podróży w 2017 roku pojechał ze mną przyjaciel. Jeździł w „starych czasach” i kupił swojego Harleya około miesiąca przed wyruszeniem w drogę. Powiedział, że jego najbardziej stromą jazdą było przekroczenie mostu nad rzeką Missisipi w Baton Rouge. Chłopie, czekała go niezła inicjacja! W drodze na górę zatrzymywaliśmy się jak zwykle w ciekawych miejscach, ale on chciał zobaczyć i wjechać na Pike's Peak. Zrobiliśmy więc mały objazd i odbyliśmy tę wędrówkę. Było niesamowicie tłoczno, prawie zderzak w zderzak przez całą drogę w górę. Wraz ze wzrostem nachylenia cofnąłem się trochę, żeby zrobić nam trochę miejsca. Powiedziałem mu, że nigdy nie wyjdziemy z 2. biegu i żeby zachował co najmniej 20 jardów odległości między nami. Poradził sobie świetnie, bez żadnych problemów. Ostrzegłem go, żeby trzymał się z dala od linii środkowej, co naprawdę pomogło nam kilka razy w drodze na górę. To były same samochody, ciężarówki i kampery jadące w dół, co sprawiało, że dla reszty z nas było to trudne. Około połowa ruchu w każdym kierunku to były motocykle. Nie widzieliśmy ani nie słyszeliśmy o żadnych incydentach.

Jazda w dół była trochę inna. Zaczęło umiarkowanie mocno na nas padać i ten deszcz był zimny, jakby spłynął z piersi czarownicy, mówię wam! Połączyliśmy się z grupą 7-8 Harleyów z Arkansas, którzy również jechali do Sturgis, ale inną trasą. Jechali na północ, a my skręciliśmy na północny zachód w kierunku Breckenridge.

to mógł być katastrofa dla każdego na motocyklu tego dnia, ale wydaje się, że koncentracja i determinacja były nastawieniem i prawdopodobnie brak alkoholu i „młodzieńcza euforia” nadały ton tej części dnia.

#18 ·
Najczęstszym wypadkiem, jak się wydaje, jest to, że motocykliści nie pokonują zakrętów, co zawsze wynika z przeszacowania umiejętności kierowcy i/lub motocykla oraz braku doświadczenia lub wszystkiego powyższego. Stwierdziłem, że można uniknąć większych tłumów, jeśli jeździ się wcześnie rano lub później w ciągu dnia. Tłumy jadą na wschód; ja jadę na zachód. Wszyscy skręcają w lewo; ja skręcam w prawo itp. Mam chwile, kiedy czuję się, jakbym był jedynym na drodze, pomimo ogromnej liczby motocykli.

#24 ·
Jedna z lokalnych stacji telewizyjnych miała kiedyś segment w wiadomościach zatytułowany „Sturgis w liczbach”, który każdego dnia pokazywał szczegółowe podsumowanie rajdu. Wymieniał wypadki, obrażenia, zgony (jeśli wystąpiły), wystawione mandaty, szacunkową liczbę uczestników, aresztowania wszelkiego rodzaju i tym podobne. Ciekawie było na to patrzeć. Nie jestem pewien, czy nadal to robią.

#26 ·
Ciekawy wątek i daje mi do myślenia... Zacząłem jeździć w 2023 roku. Nigdy nie jeździłem nigdzie poza Florydą. Co się stanie, gdy pierwszy raz wjadę na strome wzgórze? Muszę się tego kiedyś nauczyć... Może najlepiej byłoby jeździć z doświadczonym kierowcą w tych pierwszych sytuacjach.
Dla mnie najtrudniejsze było znalezienie się za ruchem drogowym jadącym pod górę z prędkością 10-15 mil na godzinę. 🤦‍♂️

#28 ·
Właśnie to zobaczyłem na stronie MSN. Tak, od czasu do czasu tam zaglądam, zawsze dobrze jest znać swoich wrogów!

Nie byłem w Sturgis od 2017 roku i tęsknię za tym, zrobiłem w sumie cztery wycieczki. Zawsze jechaliśmy z Baton Rouge i zatrzymywaliśmy się w Spearfish, w sumie dwa tygodnie. Byliśmy tam w 2015 roku i to była 75. rocznica rajdu i nigdy w życiu nie widziałem tak wielu motocykli na tak małej przestrzeni. Szacunki z tamtego czasu mówiły, że na rajd przybyło 600 000 motocykli. W następnym roku, w 2016 roku, znajomi, którzy odbyli tę podróż, powiedzieli mi, że było tam może 150 000 motocykli, a sprzedawcy byli wściekli.

SIOUX FALLS, S.D. (KELO) – South Dakota Highway Patrol opublikowała listę wypadków i aresztowań, które miały miejsce w ciągu jednego dnia na 85. rajdzie motocyklowym Sturgis, 10-dniowym wydarzeniu dla motocyklistów.
Według komunikatu prasowego Departamentu Bezpieczeństwa Publicznego, w sumie doszło do 18 wypadków między godziną 6 rano w sobotę a 6 rano w niedzielę, z których jeden był śmiertelny.

Śmiertelny wypadek:
9:34 rano w sobotę. Motocykl Harley-Davidson z 2019 roku jechał na zachód lewym pasem US 16A, gdy kierowca nie był w stanie pokonać zakrętu i przewrócił się na prawy bok. Motocykl wpadł na pasy wschodnie, zderzając się z trzema innymi motocyklami. 58-letni kierowca Harley'a zmarł w wyniku odniesionych obrażeń. Pozostali trzej motocykliści odnieśli poważne obrażenia niezagrażające życiu. Użycie kasku przez wszystkich czterech motocyklistów jest badane.
Jedna osoba nie żyje po czterech wypadkach motocyklowych w pobliżu Mt. Rushmore
Wypadki z obrażeniami:
9:26 rano w sobotę. Motocykl Harley-Davidson z 2019 roku skręcał na północ na US 16 z Happy Place Campground, gdy zablokował się przedni hamulec, powodując, że kierowca "położył motocykl". Kierowca i motocykl upadli na prawy bok. Kierowca, który nie miał kasku, odniósł lekkie obrażenia i został przewieziony do szpitala Rapid City Monument.
10:49 rano. w sobotę. Motocykl Victory z 2013 roku jadący na zachód autostradą SD 44 miał przebitą oponę, a gdy kierowca zwalniał, aby zjechać na pobocze, stracił kontrolę i wpadł do rowu. Kierowca i pasażer zostali "oddzieleni" od motocykla. Nie mieli kasków i odnieśli poważne obrażenia niezagrażające życiu.

12:31 po południu w sobotę. Motocykl Harley-Davidson z 2011 roku jechał na północ autostradą SD 87, gdy kierowca nie pokonał zakrętu w lewo i zjechał z drogi i na nasyp. Kierowca został oddzielony od motocykla, który spadł na kierowcę. Kierowca nie miał kasku i odniósł poważne obrażenia niezagrażające życiu i został przetransportowany do szpitala.
1:01 po południu w sobotę. Motocykl Harley-Davidson z 2009 roku jadący na południe autostradą SD 87 przekroczył ruch na północ i zderzył się z trójkołowcem Harley-Davidson z 2024 roku. Obaj kierowcy zostali oddzieleni od swoich motocykli. Kierowca Harley'a z 2024 roku nie odniósł obrażeń, ale jego pasażer i kierowca motocykla z 2009 roku odnieśli lekkie obrażenia i zostali przewiezieni do Monument Health w Custer. Wszyscy trzej mieli kaski.
2:26 po południu w sobotę. Harley-Davidson z 2015 roku jechał na zachód autostradą I-90, gdy kierowca uderzył w pasy wibracyjne podczas pokonywania zakrętu, powodując, że Harley wjechał na pas środkowy. Kierowca został oddzielony od motocykla i wylądował na pasie środkowym. Kierowca nie miał kasku i odniósł poważne obrażenia niezagrażające życiu.

4:55 po południu w sobotę. Harley-Davidson z 2023 roku jechał na zachód autostradą I-90 prawym pasem, gdy próbował wyprzedzić Harley-Davidson z 2024 roku na lewym pasie i "nawiązał kontakt" z drugim motocyklem. Kontakt spowodował, że kierowca Harley'a z 2023 roku stracił kontrolę i wjechał do rowu, w wyniku czego odniósł lekkie obrażenia. Drugi kierowca nie odniósł obrażeń. Obaj mieli kaski.
5:13 po południu w sobotę. Ford Escape został uderzony z tyłu przez motocykl podczas postoju na światłach. Motocyklista, który miał kask, odniósł poważne obrażenia zagrażające życiu i został przetransportowany do Monument Health w Rapid City. Kierowca Forda Escape nie odniósł obrażeń.
Kierowcy rajdowi Sturgis są częścią statystyk wypadków w stanie
5:44 po południu w sobotę. Motocykl Harley-Davidson z 2025 roku jadący na zachód autostradą US 14A zderzył się z tyłem Forda F150 z 2012 roku, który zatrzymał się i czekał na skręt w lewo. Kierowca Harley'a, który nie miał kasku, odniósł lekkie obrażenia i został zabrany do szpitala. Kierowca Forda miał zapięty pas bezpieczeństwa i nie odniósł obrażeń.

6:40 po południu w sobotę. Motocykl Harley-Davidson z 2013 roku jadący na wschód autostradą I-90 próbował zjechać, ale zdał sobie sprawę, że droga jest zamknięta. Kierowca położył motocykl na boku i wsunął się pod bramę, zanim się zatrzymał. Kierowca, który nie miał kasku, został przewieziony do szpitala z poważnymi obrażeniami niezagrażającymi życiu.
12:44 rano w niedzielę. Motocykl Harley-Davidson z 2005 roku jadący na południe autostradą SD 79 i motocykl Harley-Davidson z 2022 roku jadący na północ jechały po linii środkowej i zderzyły się ze sobą. Harley z 2005 roku zatrzymał się na pasie południowym, podczas gdy drugi motocykl zjechał z drogi i wpadł do rowu. Obaj kierowcy zostali przewiezieni do szpitala. Kierowca Harley'a z 2005 roku miał kask i odniósł obrażenia zagrażające życiu, podczas gdy drugi kierowca odniósł poważne obrażenia niezagrażające życiu. Użycie kasku przez tego drugiego kierowcę jest badane.

12:50 rano w niedzielę. Policja w Sturgis próbowała zatrzymać motocykl Harley-Davidson z 2021 roku za rzekome prowadzenie pojazdu na pokaz, ale motocykl uciekł, co doprowadziło do pościgu policyjnego. Jadąc z dużą prędkością, motocykl zjechał z drogi i wpadł do rowu na US 14A. Kierowca, który nie miał kasku, odniósł poważne obrażenia zagrażające życiu i został przetransportowany do Monument Health helikopterem.
Wszystkie dotychczas opublikowane informacje są jedynie wstępne, zgodnie z Departamentem Bezpieczeństwa Publicznego stanu Dakota Południowa.
Oprócz wypadków, South Dakota Highway Patrol poinformowała, że od godziny 6 rano w sobotę do godziny 6 rano w niedzielę doszło w sumie do 21 aresztowań za jazdę pod wpływem alkoholu, 31 aresztowań za wykroczenia narkotykowe i 14 aresztowań za przestępstwa narkotykowe.
Highway Patrol wystawiła również w sumie 252 mandaty i 592 ostrzeżenia od soboty do niedzieli.
Niestety, brzmi to jak dużo "błędu użytkownika".

#34 ·
Ze względu na całą zabawę i emocje, o których wspomnieliście, jest to dokładnie powód, dla którego trzymam się z daleka od takich miejsc i zawsze będę. Życie jest wystarczająco krótkie, żeby prosić się o kłopoty!! :rolleyes: Mamy nasz weekend motocyklowy tutaj w Laconia, New Hampshire w weekend Dnia Ojca i tak jak w Sturgis, każdego roku zawsze są tam problemy. :eek: Więc dziękuję, ale nie dziękuję! Ten stary piernik, Dave!!!

#38 ·
Wróciłem do CA w środę z mojej pierwszej i prawdopodobnie jedynej podróży do Sturgis. Byłem tam 3 dni, a mój dzień 3 był pierwszym dniem rajdu, więc dopiero się rozkręcało, kiedy wyjeżdżałem. Trochę się cieszę, że uniknąłem najgorszego, nie dlatego, że krytykuję te wybryki, ale dlatego, że nie jestem ani hardkorowym motocyklistą, ani hardkorowym imprezowiczem. Świetnie się bawiłem. I tak, te zakręty w kształcie agrafki Pike's Peak z redukcją do 1. biegu i bez barierek ochronnych, z ostrymi głazami za nimi, były przerażające - jestem wdzięczny, że mam przyzwoite umiejętności pokonywania zakrętów z niską prędkością, ponieważ zatrzymanie się lub nawet postawienie nogi w środku jednego z nich byłoby katastrofalne.

Zgadzam się z obserwacją, że liczba wypadków, mandatów i zatrzymań za jazdę pod wpływem alkoholu stanowi niewielki odsetek w porównaniu z ponad 400 000 uczestników, a także z obserwacją, że większość wypadków/problemów zamieszczonych tutaj wydaje się być przypadkami przekroczenia prędkości w danych warunkach (jak zjazd na zamkniętą drogę) lub przekroczenia prędkości w stosunku do doświadczenia/poziomu umiejętności. Możliwe jest jednak również, że raporty, które otrzymały stacje informacyjne i które tu czytamy, są wstępne i nie zawierają wyników dochodzenia w sprawie jazdy pod wpływem alkoholu, więc jest to możliwe, że jest to czynnik w niektórych przypadkach.

Z poważaniem,
Jeff

#39 ·
Zastanawiałem się, czy wciąż mają znaki „X wyznacza miejsce” i „Dlaczego umierają” w miejscach, w których ludzie zostali zabici. Zauważyłem sporo takich w Black Hills w zakrętach w 2000 roku, w 60. rocznicę, kiedy po raz pierwszy tam pojechałem.

#40 · (Edited)
Zastanawiałem się, czy wciąż mają znaki „X oznacza miejsce” i „Dlaczego umierają” w miejscach, w których ludzie zostali zabici. Zauważyłem sporo takich w Black Hills w zakrętach w 2000 roku, w 60. rocznicę, kiedy po raz pierwszy tam pojechałem.
Nie pamiętam, żebym widział je w rejonie Black Hills, ale Montana ma białe krzyże w miejscu wypadków, w których doszło do ofiar śmiertelnych. Widok ich z pewnością otrzeźwia.

#41 ·
Dorastałem w Black Hills. 1. Rajd zaczął się bardzo rozrastać, gdy mówiono o nim w programie Rosanne Bar na początku lat 90. Wcześniej kluby mogły pokazywać swoje barwy, teraz już nie wolno, więc wielu z nich zdejmuje barwy przed przyjazdem do Sturgis. 2. Kiedyś chodziłem i patrzyłem na liczniki przebiegu, zawsze znajdowałem motocykle, które miały 50 tysięcy mil, ale kiedy patrzyło się na motocykl, myślało się, że musiał mieć co najmniej jeden obrót. Ta osoba żyła na tym motocyklu. Z czasem znajdowałem coraz mniej tych motocykli i znacznie więcej w pełni chromowanych maszyn. W ostatnim roku, kiedy patrzyłem na liczniki przebiegu, nie mogłem znaleźć motocykla z przebiegiem ponad 2 tysiące mil. Nic innego jak w pełni chromowane i wyposażone w akcesoria maszyny, na których nikt nie jeździł, poza jazdą po Sturgis. Widzisz wszystkich ludzi przy znakach stopu, którzy się chwieją, ponieważ przywieźli swój motocykl na przyczepie, założyli skórzane ubrania i tarzali się w żwirze, aby wyglądały na brudne i zniszczone. Duży odsetek motocyklistów w Sturgis to teraz tak naprawdę nie motocykliści, tylko osoby zajmujące się cosplayem. Kupili motocykl nie po to, żeby jeździć, ale żeby należeć do społeczności. 3. Sturgis został oswojony, jak powiedział ktoś. Użyłbym słów „korporacja przejęła”. Kiedyś w Sturgis, idąc wzdłuż stoisk, widziałeś kogoś sprzedającego koszule, obok niego było rzemiosło skórzane, obok nich ktoś robił biżuterię. Oczywiście były tatuaże, malowanie aerografem na zamówienie, można było pomalować swój motocykl podczas oczekiwania. Byli ludzie sprzedający części do motocykli, bez względu na to, jak trudno było coś znaleźć lub jak rzadkie to było, można było znaleźć to u co najmniej kilku sprzedawców. Minęło kilka lat, odkąd tam byłem, ale ostatnim razem każdy sklep sprzedawał koszule i wszystkie należały do dwóch firm. Spójrz na jeden sklep, przejdź do następnego i widziałeś je wszystkie. Wszystkie niestandardowe stoiska zniknęły. 4. Ktoś wspomniał o pobycie w Hill City, aby uniknąć pijanych. Podczas Sturgis pijani są w promieniu 150 mil od Sturgis. Może nie ma takiej gęstości motocykli, ale pijani są we wszystkich grupach. 5. Jeśli chcesz jeździć po Black Hills, jedź co najmniej kilka tygodni przed lub po rajdzie. Jest za dużo motocykli, żeby w pełni cieszyć się jazdą, to jak korki, kiedy jedziesz gdzieś. Każda atrakcja jest zatłoczona. Idziesz na rajd, żeby odhaczyć listę rzeczy do zrobienia. Idź obejrzeć wyścigi i wspinaczki na wzgórza, sprawdź pokazy motocykli i koncerty, a przede wszystkim obserwuj ludzi. Ciesz się wszystkim, co ma do zaoferowania rajd, jazda tak naprawdę nie jest jedną z tych rzeczy.

#42 ·
Ciesz się wszystkim, co ma do zaoferowania rajd, jazda tak naprawdę nie jest jedną z tych rzeczy.
Właśnie dlatego nie chcę jechać do Sturgis. Chcę jeździć, a nie pełzać z prędkością 15 mil na godzinę. Obserwowanie ludzi jest interesujące, ale mogę obejrzeć kilka filmów z YouTube i zrozumieć sedno sprawy. Chyba dlatego mam 164 000 km na moim Roadmasterze - bo jeżdżę!

Save
#43 ·
Po raz pierwszy w tym roku. Przybyłem w piątek 8/1 i wyjechałem we wtorek 8/5. Byliśmy 20 minut za śmiertelnym wypadkiem w sobotę. Zamknęli drogę tuż przed skrętem w Needles Hwy. Smutne. Moja ogólna obserwacja i plan powrotu za 2 lata. Świetnie się bawiłem z 6 innymi kumplami, których nie widujemy często. Zatrzymaliśmy się w Deadwood. Zatrzymam się tam ponownie. Bardzo zatłoczona jazda. Następnym razem pojechałbym wcześnie lub zostałbym późno na jazdę, a następnie osobno cieszyłbym się Rajdem i wszystkimi wydarzeniami i koncertami. Jest tak wiele do zobaczenia i zrobienia poza motocyklami, że nie da się tego wszystkiego zrobić w kilka dni. Zapłaciliśmy 70 dolarów za karnet Da Bus. Jeździliśmy motocyklami w ciągu dnia, autobusem w nocy, żeby trochę wypić i zostać zabranym do innych miast. Warto było, a sam autobus był rozrywką. Muzyka i światła z barmanem w autobusie. Trzymał się harmonogramu i był łatwy w użyciu. Wreszcie, każdy ma swoje i osobisty wybór, ale byłem oszołomiony liczbą osób, które nie noszą kasków. Szacowałem 40+ % i to z dziesiątkami tysięcy motocyklistów. Czytając raporty z wypadków, nie wiemy, jaki był zakres obrażeń, jakich doznali, ale fakty dowodzą, że kaski zmniejszają poważne urazy głowy. Jako ojciec dziecka z ciężkim urazem mózgu, nigdy nie będę jeździł bez kasku. W każdym razie, moja pierwsza recenzja.

#44 ·
Mam ochotę pojechać do Sturgis, któregoś dnia, tylko po to, żeby odhaczyć to z listy życzeń i doświadczyć tego, o czym wspomniano. Ale nie mam ochoty jeździć z tłumem. Zbyt wielu idiotów i ludzi, o których po prostu nie wiesz nic o ich poziomie umiejętności i/lub o tym, co tam robili. Byłem na stronie Sturgis na Facebooku w ciągu ostatnich kilku dni, widząc posty ludzi z rajdu. SMH! Niektórzy ludzie są po prostu głupi! Zdaję sobie sprawę, że to nie dotyczy wszystkich i nie wszyscy tam idą, żeby się bawić. Wierzę, że jeśli uda mi się odbyć tę podróż któregoś dnia, pojadę wcześnie i odbędę swoje przejażdżki i zwiedzanie okolicy, a następnie doświadczę rajdu przez kilka dni na jego początku, a potem ucieknę z tego miejsca. lol. Był tu inny wątek z podobnymi przemyśleniami. Brzmi jak dobry pomysł.

#49 ·
Dla @A-58 Lewies Burgers znowu działa!!! Tak, kochanie!! Mój brat i ja spędziliśmy wspaniały czas w tym roku. Zatrzymujemy się w Deadwood, więc nie upijamy się zbytnio w Sturgis, ponieważ musimy jeździć tam i z powrotem. Być może będziemy musieli spróbować Da Bus w przyszłym roku, aby uniknąć tego problemu. Największą tragedią / wypadkiem, jaki widzieliśmy, była urocza starsza pani na trójkołowcu Goldwing, która zahaczyła o zaparkowanego Harley'a w ciasnym miejscu parkingowym. Niech Bóg ją błogosławi za przejście na trójkołowiec, aby dalej jeździć, ale podejrzewam, że może to być dla niej znak, aby odłożyć kluczyki. Facet, który był właścicielem Harley'a, był bardzo uprzejmy. Biedna pani płakała, gdy odjeżdżała ze swoim biletem. Dla tych, którzy lubią cygara, odbyliśmy dobrą rozmowę z barmanem, który pracuje w Deadwood Tobacco Co od lat (w tym w ich ukochanej lokalizacji na dole). Powiedział, że powodem, dla którego mają tylko licencję na piwo i wino, jest to, że pełna licencja na alkohol kosztuje od 850 000 do 1 miliona dolarów. (Ojej!!) Nie mają kelnerów, ponieważ wymaga to pensji i uważają, że równie łatwo jest, aby barman prowadził sprawy. Przepracował 75 godzin podczas tygodnia zlotu. Wskazówka: aby powiedzieć „dziękuję” mieszkańcom, bary w Sturgis mają specjalną ofertę „all-you-can drink” za 20 dolarów w ostatnią sobotę wieczorem. To dobry sposób dla barów na pozbycie się dodatkowego, niesprzedanego alkoholu, a jednocześnie błogosławienie mieszkańcom (i wszystkim, którzy zostają do końca zlotu). Kolejny dobry powód, aby zdobyć karnet Da Bus.

#60 ·
- Dla @A-58 Lewies Burgers znowu działa!!! yeah, baby!!
Super! Zawsze robiliśmy sobie postój, żeby kupić tam dobre produkty spożywcze podczas jazdy po okolicy. Świetne miejsce, żeby usiąść i pooglądać ruch uliczny.

Zawsze myślałem, że pobyt tam byłby wspaniały. Mieli wcześniej wolne pokoje. Czy ktoś ma doświadczenie z pobytem tam?

#50 ·

Nie byłem w Sturgis od 2017 roku i tęsknię za tym, odbyłem w sumie cztery podróże. Zawsze jechaliśmy z Baton Rouge i zatrzymywaliśmy się w Spearfish, w sumie dwa tygodnie. Pojechaliśmy tam w 2015 roku i to była 75. rocznica rajdu i nigdy w życiu nie widziałem tak wielu motocykli na tak małym obszarze. Szacunki z tamtego czasu mówiły o 600 000 motocykli na tym terenie podczas rajdu. W następnym roku, w 2016 roku, znajomi powiedzieli mi, że może było tam 150 000 motocykli, a sprzedawcy byli wściekli.

SIOUX FALLS, S.D. (KELO) – South Dakota Highway Patrol opublikowała listę wypadków i aresztowań, które miały miejsce w ciągu jednego dnia na 85. rajdzie motocyklowym Sturgis, 10-dniowym wydarzeniu dla motocyklistów.
Według komunikatu prasowego Departamentu Bezpieczeństwa Publicznego, w sumie doszło do 18 wypadków między godziną 6 rano w sobotę a 6 rano w niedzielę, z czego jeden był śmiertelny.

Śmiertelny wypadek:
9:34 rano w sobotę. Motocykl Harley-Davidson z 2019 roku jechał na zachód lewym pasem US 16A, gdy kierowca nie był w stanie pokonać zakrętu i przewrócił się na prawy bok. Motocykl wpadł na pasy wschodnie, zderzając się z trzema innymi motocyklami. 58-letni kierowca Harley'a z 2019 roku zmarł w wyniku odniesionych obrażeń. Pozostali trzej motocykliści odnieśli poważne obrażenia niezagrażające życiu. Użycie kasków przez wszystkich czterech motocyklistów jest przedmiotem dochodzenia.
Jedna osoba nie żyje po wypadku czterech motocykli w pobliżu Mt. Rushmore
Wypadki z obrażeniami:
9:26 rano. Sobota. Motocykl Harley-Davidson z 2019 roku skręcał na północ na US 16 z Happy Place Campground, gdy zablokował się przedni hamulec, powodując, że kierowca „położył motocykl”. Kierowca i motocykl upadli na prawy bok. Kierowca, który nie miał kasku, odniósł drobne obrażenia i został przewieziony do szpitala Rapid City Monument Hospital.
10:49 rano. Sobota. Motocykl Victory z 2013 roku jadący na zachód autostradą SD 44 miał przebitą oponę i gdy kierowca zwalniał, aby zjechać na pobocze, stracił panowanie i wpadł do rowu. Kierowca i pasażer zostali „oddzieleni” od motocykla. Nie mieli kasków i odnieśli poważne obrażenia niezagrażające życiu.

12:31 po południu. Sobota. Motocykl Harley-Davidson z 2011 roku jechał na północ autostradą SD 87, gdy kierowca nie pokonał zakrętu w lewo i zjechał z drogi i na nasyp. Kierowca został oddzielony od motocykla, który spadł na kierowcę. Kierowca nie miał kasku i odniósł poważne obrażenia niezagrażające życiu i został przetransportowany helikopterem do szpitala.
1:01 po południu. Sobota. Motocykl Harley-Davidson z 2009 roku jadący na południe autostradą SD 87 wjechał na pas ruchu na północ i zderzył się z trójkołowcem Harley-Davidson z 2024 roku. Obaj kierowcy zostali oddzieleni od swoich motocykli. Kierowca Harley'a z 2024 roku nie odniósł obrażeń, ale jego pasażer i kierowca motocykla z 2009 roku odnieśli drobne obrażenia i zostali przewiezieni do Monument Health w Custer. Wszyscy trzej mieli kaski.
2:26 po południu. Sobota. Harley-Davidson z 2015 roku jechał na zachód autostradą I-90, gdy kierowca uderzył w pasy wibracyjne podczas pokonywania zakrętu, powodując, że Harley wjechał na pas dzielący. Kierowca został oddzielony od motocykla i wylądował na pasie dzielącym. Kierowca nie miał kasku i odniósł poważne obrażenia niezagrażające życiu.

4:55 po południu. Sobota. Harley-Davidson z 2023 roku jechał na zachód autostradą I-90 prawym pasem, gdy próbował wyprzedzić Harley-Davidson z 2024 roku na lewym pasie i „nawiązał kontakt” z drugim motocyklem. Kontakt spowodował, że kierowca Harley'a z 2023 roku stracił panowanie i wjechał do rowu, w wyniku czego odniósł drobne obrażenia. Drugi kierowca nie odniósł obrażeń. Obaj mieli kaski.
5:13 po południu w sobotę. Ford Escape został uderzony przez motocykl z tyłu podczas postoju na światłach. Kierowca motocykla, który miał kask, odniósł poważne obrażenia zagrażające życiu i został przetransportowany helikopterem do Monument Health w Rapid City. Kierowca Forda Escape nie odniósł obrażeń.
Kierowcy rajdu Sturgis częścią statystyk wypadków w stanie
5:44 po południu. Sobota. Motocykl Harley-Davidson z 2025 roku jadący na zachód autostradą US 14A zderzył się z tyłem Forda F150 z 2012 roku, który zatrzymał się i czekał na skręt w lewo. Kierowca Harley'a, który nie miał kasku, odniósł drobne obrażenia i został zabrany do szpitala. Kierowca Forda miał zapięty pas bezpieczeństwa i nie odniósł obrażeń.

6:40 po południu. Sobota. Motocykl Harley-Davidson z 2013 roku jadący na wschód autostradą I-90 próbował zjechać, ale zorientował się, że droga jest zamknięta. Kierowca położył motocykl na boku i wsunął się pod bramę, po czym się zatrzymał. Kierowca, który nie miał kasku, został przewieziony do szpitala z poważnymi obrażeniami niezagrażającymi życiu.
12:44 rano. Niedziela. Motocykl Harley-Davidson z 2005 roku jadący na południe autostradą SD 79 i motocykl Harley-Davidson z 2022 roku jadący na północ jechały po linii środkowej i zderzyły się ze sobą. Harley z 2005 roku zatrzymał się na pasie południowym, podczas gdy drugi motocykl zjechał z drogi i wpadł do rowu. Obaj kierowcy zostali przewiezieni do szpitala. Kierowca Harley'a z 2005 roku miał kask i odniósł obrażenia zagrażające życiu, podczas gdy drugi kierowca odniósł poważne obrażenia niezagrażające życiu. Użycie kasku przez tego ostatniego kierowcę jest przedmiotem dochodzenia.

12:50 rano. Niedziela. Policja w Sturgis próbowała zatrzymać motocykl Harley-Davidson z 2021 roku za rzekome prowadzenie pokazowe, ale motocykl uciekł, co doprowadziło do pościgu policyjnego. Jadąc z dużą prędkością, motocykl zjechał z drogi i wpadł do rowu na US 14A. Kierowca, który nie miał kasku, odniósł poważne obrażenia zagrażające życiu i został zabrany do Monument Health helikopterem.
Wszystkie dotychczas opublikowane informacje są jedynie wstępne, według Departamentu Bezpieczeństwa Publicznego Południowej Dakoty.
Highway Patrol wystawiła również w sumie 252 mandaty i 592 ostrzeżenia od soboty do niedzieli.

You have insufficient privileges to reply here.