Indian Motorcycle Forum banner

Silnik wydaje dźwięk „szeee” podczas dodawania gazu (Scout Bobber)

5.5K views 13 replies 9 participants last post by  Jonscout  
#1 ·
Cześć,

Mam Scout Bobber, kupiłem go 6 miesięcy temu. Jak dotąd nie miałem żadnych problemów, jedyną obawą jest to, że podczas dodawania gazu na 1. i 2. biegu słyszę dźwięk szumu, jak dźwięk gwizdka z ust.

Jestem tu nowy, może ktoś już o tym pisał, więc przepraszam za założenie tego wątku, jeśli możesz wskazać mi już otwarty wątek, będę bardzo wdzięczny.

Doceniam również wszelką pomoc.

#2 ·
Czasami luźny kołnierz wydechowy wydaje dźwięk gwizdania podczas przyspieszania.
Czasami pompa paliwa wydaje dźwięk gwizdania, ale zwykle byłby on zagłuszany przez hałas silnika.

Czy ten dźwięk jest nowy, czy też był taki od czasu, gdy go kupiłeś?

#3 ·
Dziękuję za odpowiedź. Ten dźwięk jest obecny od momentu zakupu. Kiedy jadę na 4. biegu, nie mogę go usłyszeć. Ale podczas przyspieszania na 1. i 2. biegu słyszę ten dźwięk.

Czy powinienem się martwić, czy to normalne?

Z góry dziękuję

#4 ·
Kupiłeś rower nowy czy używany? Czy ma standardowy dolot czy aftermarketowy? Mój motocykl wydaje podobny dźwięk podczas przyspieszania, zwykle na 1 biegu, ponieważ jest to bardziej zauważalne, ponieważ mam dolot z rynku wtórnego i słychać, jak dolot zasysa powietrze.

#6 ·
Każdy Bobber musi być jeszcze na gwarancji, myślę, że pojawiły się dopiero pod koniec 2017 roku. Zabrałbym go do dealera, aby serwis sprawdził go, jeśli się martwisz.

Dźwięk na filmie brzmi jak ten sam mechaniczny dźwięk, jaki wydawał mój Scout. Gwizd wydechu jest o wiele bardziej oddechowy.

#10 ·
Silniki Scout mają przekładnię główną zębatą, a nie łańcuchową lub pasową, jak to było bardziej powszechne w przeszłości.
Przekładnia zębata jest znacznie lepsza, z wyjątkiem hałasu. Chociaż dla niektórych (jak dla mnie) podoba mi się dźwięk tej doskonałej inżynierii.
Są to koła zębate o prostych zębach, które mają tendencję do hałasu.
Jego zaletami są mniejszy luz w układzie napędowym, mniejsza konserwacja (brak), dokładniejsze ustawienie rozrządu i inne aspekty sterowania silnikiem i jazdy. (patrz mniejszy luz). A także łatwiejszy demontaż w razie potrzeby z jakiegokolwiek powodu. Otwiera również silnik dla lepszego napędu akcesoriów, takich jak mniejsze pompy wodne i tym podobne, z dodatkową korzyścią w postaci mniejszego ogólnego opakowania i znacznie mniejszego pochłaniania mocy w układzie napędowym przez łańcuchy, a zwłaszcza paski. Więc jeśli wszystkie te rzeczy nie sprawiają, że słyszysz ten dźwięk, słodki dźwięk, tak jak ja go słyszę, pomyśl o nim jako o szorstkim hot rodzie z kołem rozrządu i wyciem doładowania!

You have insufficient privileges to reply here.