Indian Motorcycle Forum banner

Krwawią tylne hamulce?

26K views 57 replies 19 participants last post by  Old Kentucky Guy  
#1 ·
Mam problem, na który być może społeczność zna odpowiedź. Oddałem swój motocykl na przegląd po 10 tys. km i wymienili płyn w tylnym hamulcu, zgodnie z danymi serwisowymi. Potem nie byli w stanie ponownie ustawić pedału hamulca tak, jak było, gdy go przywiozłem. Teraz ma za duży skok... ponad dwa razy większy niż wcześniej. Nigdy nie widziałem pedału hamulca tylnego Scouta w takim stanie, a technik był zdezorientowany. Odpowietrzali go w kółko, ale bezskutecznie.

W każdym razie, pompa hamulcowa została teraz wymieniona i wierzę, że nawet zregenerowali tylny zacisk, a wydaje się, że jest jeszcze gorzej. Pedał teraz opada aż do podłogi. Nie jest twardy, nie ma dużego oporu... wydaje się zbyt wiotki.

Moje pytanie brzmi więc: czy istnieje jakiś sposób na prawidłowe odpowietrzenie tylnego hamulca w Scout? Zastanawiam się, czy ich odpowietrznik próżniowy nie działa prawidłowo? Zachowuje się jak powietrze w przewodzie, ale wielokrotne pompowanie pedału hamulca nie poprawia sytuacji, co zwykle ma miejsce, gdy w przewodzie jest powietrze?

Jeśli ktoś ma sugestię, byłbym wdzięczny. Chcę, żeby mój hamulec był znowu taki, jak był...

#2 ·
Poszukaj luźnych połączeń, które wprowadzają powietrze, wszystko wskazuje na powietrze w układzie... Być może otwór w cylindrze hamulcowym ma zanieczyszczenia lub wysokie miejsce w przewodzie, które zatrzymuje powietrze. Może zawór odpowietrzający przecieka. Instrukcja mówi, że potrzeba więcej niż 2 filiżanki płynu, aby prawidłowo odpowietrzyć układ. Możesz wypróbować zalecaną w instrukcji metodę odpowietrzania układu ciśnieniowego (próżniowego). Najlepiej byłoby zabrać go do innego dealera wraz z instrukcją naprawy. Nie wspomniałeś, czy to motocykl z ABS-em......... bardzo skomplikowana sekwencja odpowietrzania..

Save
#3 ·
Mam problem, na który być może społeczność zna odpowiedź. Oddałem swój motocykl na przegląd po 10 tys. km i wymienili płyn w tylnym hamulcu, zgodnie z danymi serwisowymi. Potem nie byli w stanie ponownie ustawić pedału hamulca tak, jak było... tak jak wtedy, gdy go przywiozłem. Teraz ma zbyt duży skok... ponad dwa razy większy niż wcześniej. Nigdy nie widziałem pedału tylnego hamulca Scouta w takim stanie, a technik był zdezorientowany. Odpowietrzali go w kółko, ale bezskutecznie.

W każdym razie, pompa hamulcowa została teraz wymieniona i wierzę, że nawet zregenerowali tylny zacisk, a w rzeczywistości wydaje się być jeszcze gorzej. Pedał teraz opada całkowicie do podłogi. Nie jest twardy, nie ma dużego oporu... wydaje się zbyt wiotki.

Moje pytanie brzmi więc: czy istnieje jakiś trik, aby prawidłowo odpowietrzyć tylny hamulec w Scout? Zastanawiam się, czy ich odpowietrznik próżniowy nie działa prawidłowo? Zachowuje się jak powietrze w przewodzie, ale wielokrotne pompowanie pedałem hamulca nie poprawia sytuacji, co zwykle się zdarza, gdy w przewodzie jest powietrze?

Jeśli ktoś ma sugestię, byłbym wdzięczny. Chcę, żeby mój hamulec był znowu taki, jak był...
Miałem dokładnie ten sam problem po wymianie przewodu hamulcowego na dłuższy, który był dostarczony z zestawem do przesuwania do przodu. Musiałem go pompować i odpowietrzać próżniowo pięćdziesiąt razy bez skutku. Kolega przyszedł z domowym urządzeniem do wciskania płynu od odpowietrznika do przodu. Nic nie zadziałało. Kilka miesięcy później zawiozłem go do dealera, u którego go kupiłem i mechanik to naprawił. Zapytałem go, co zrobił, żeby to naprawić. O ile mogę ocenić, wcisnął tłok tylnego zacisku do końca i odpowietrzył go w tej pozycji. Miałem beznadziejny pedał, dopóki on nad tym nie pracował. Teraz jest tak samo jak nowy. Czułem się z tym dość nieadekwatnie (i nadal czuję). Pracowałem nad samochodowymi hydraulicznymi układami hamulcowymi przez większość mojego życia i ten mnie oszołomił. Mam 71 lat i wciąż nauczyłem się czegoś nowego.

#5 ·
Dzięki wam. Polaris powiedział dziś dealerowi, żeby wymienił przewód hamulcowy. Powiedzieli, że jeśli wystąpi jakakolwiek przeszkoda, to może to zrobić. Osobiście zamierzam również naciskać na pomysł odpowietrzania wstecznego, o którym wspomniano...

#8 ·
Dzięki wam. Polaris powiedział dziś dealerowi, żeby wymienił przewód hamulcowy. Powiedzieli, że jeśli wystąpi jakakolwiek przeszkoda, to może to zrobić. Osobiście zamierzam również naciskać na pomysł odpowietrzania wstecznego, o którym wspomniano...
To nie brzmi dobrze, albo nie dostajemy tu wszystkich informacji. Czegoś brakuje, poszedłeś do serwisu z dobrymi hamulcami, prawda? Po tym, jak wykonali jakąkolwiek procedurę, nie masz hamulców, prawda? Teraz potrzebujesz części, której wcześniej nie potrzebowałeś. To powszechny motyw w świecie motoryzacji, gdzie ktoś gdzieś albo nie komunikuje, albo ktoś gdzieś nie wie, co robi. Trudno to stwierdzić z tego miejsca, ale coś się nie zgadza (dla was, młodych ludzi, zgadzać się oznacza to samo, co koszerne) gdzieś. Wierzę, że myślisz to samo.

#7 ·
Tylko do wiadomości. I tylko moje zdanie (ale działa za każdym razem) Jeśli kiedykolwiek musisz odpowietrzyć hamulce lub chcesz wymienić nowy płyn PO wymianie klocków hamulcowych - nie pociągaj za przednią dźwignię hamulca ani nie dotykaj pedału hamulca. Kup Mighty-vac (sklep z częściami samochodowymi - 35 USD) lub odpowiednik z Harbor Freight 18-20 USD. Umieść jeden koniec przezroczystego węża na odpowietrzniku hamulca, do małej butelki zbiorczej, która została dostarczona z urządzeniem Vac. Poluzuj odpowietrznik na tylnym zacisku po podłączeniu węża. Następnie po prostu odsysaj płyn hamulcowy przez układ. Bardzo łatwe. Pamiętaj, aby podczas tego procesu utrzymywać pełne pompy główne. Następnie zrób przedni zacisk. -POTEM-, po zakończeniu, naciśnij pedał (2-4) razy, sprawdź i uzupełnij poziom płynu, a następnie zrób to samo z przodu. Jeśli tylko wymieniasz płyn, zrób to samo, ale nie musisz pompować pedału/dźwigni hamulca. Użyj świeżego, nieotwieranego pojemnika z płynem hamulcowym. Prosty sposób na samodzielne odpowietrzanie hamulców. Poza tym - i tak potrzebujesz więcej narzędzi.

#33 ·
Tylko do wiadomości. I tylko moja opinia (ale działa za każdym razem) Jeśli kiedykolwiek musisz odpowietrzyć hamulce lub chcesz wymienić nowy płyn PO wymianie klocków hamulcowych - nie pociągaj za przednią dźwignię hamulca ani nie dotykaj pedału hamulca. Kup Mighty-vac (sklep z częściami samochodowymi - 35 $) lub odpowiednik z Harbor Freight 18-20 $. Umieść jeden koniec przezroczystego węża na odpowietrzniku hamulca, do małej butelki zbiorczej, która została dostarczona z urządzeniem Vac. Poluzuj odpowietrznik na tylnym zacisku po podłączeniu węża. Następnie po prostu odsysaj/zasysaj płyn hamulcowy przez układ. Bardzo łatwe. Pamiętaj, aby podczas tego procesu utrzymywać pełne cylindry główne. Następnie zrób przedni zacisk. -POTEM-, po zakończeniu, naciśnij pedał (2-4) razy, sprawdź i uzupełnij poziom płynu, a następnie zrób to samo z przodu. Jeśli tylko wymieniasz płyn, zrób to samo, ale nie musisz pompować pedału/dźwigni hamulca. Użyj świeżego, nieotwieranego pojemnika z płynem hamulcowym. Prosty sposób na odpowietrzanie hamulców samodzielnie. Poza tym - i tak potrzebujesz więcej narzędzi.
Próbowałem. Nic dobrego. Kupiłem nawet pneumatyczne urządzenie i nadal nic dobrego.

Save
#14 ·
Podczas pracy przy motocyklach, jedną z rzeczy, której nie jest łatwo dokonać, jest usunięcie powietrza z pompy hamulcowej. Jeśli nie zrobisz tego dobrze, w ogóle nie uzyskasz dobrego przepływu płynu, ponieważ zawsze będziesz mieć wystarczającą ilość powietrza w tłoku i otworze powrotnym, które będzie sprężać powietrze zamiast wypychać płyn. W terminologii motoryzacyjnej musisz odpowietrzyć pompę hamulcową. Usunięcie powietrza z układu może być trudne, jeśli jakakolwiek część układu hamulcowego i przewody znajdują się wyżej niż pompa hamulcowa. W tym miejscu działa odpowietrznik próżniowy. Używałem ich, ale nie byłem pod wrażeniem wyników. Wolę odpowietrzniki ciśnieniowe, które wypychają płyn z pompy hamulcowej przez cały układ hamulcowy. Istnieje narzędzie do przepychania płynu przez układ hamulcowy z odpowietrznika na zaciskach hamulcowych. Nie używałem takiego, ale wielu techników, którzy je mają, je uwielbia. Używałem strzykawki w motocyklach z odpowietrznika zacisku, aby wypychać płyn w kierunku pompy hamulcowej. Ta metoda wydaje się być lepsza niż odpowietrznik próżniowy, przynajmniej dla mnie i innych techników, których znam.

Podczas płukania układu hamulcowego najlepszą metodą, jakiej użyłem, jest stara metoda używania przezroczystej rurki w przezroczystym słoiku z płynem. To działa, ale metoda ta może być również używana do odpowietrzania powietrza z układu i można zobaczyć, jak powietrze przechodzi i wydostaje się do płynu w słoiku.

Być może mówię ci coś, co już wiesz, ale nie mam pojęcia o poziomie twojej wiedzy lub umiejętności technicznych. Niektórzy czytający to mogą skorzystać na tej wymianie postów.

#15 ·
Podczas pracy przy motocyklach, jedną z rzeczy, której nie jest łatwo dokonać, jest usunięcie powietrza z pompy hamulcowej. Jeśli nie zrobisz tego dobrze, w ogóle nie uzyskasz dobrego przepływu płynu, ponieważ zawsze skończysz z wystarczającą ilością powietrza w tłoku i otworze powrotnym, które będzie sprężać powietrze zamiast wypychać płyn. W terminologii motoryzacyjnej musisz odpowietrzyć pompę hamulcową na stole warsztatowym. Usunięcie powietrza z układu może być trudne, jeśli jakakolwiek część układu hamulcowego i przewody znajdują się wyżej niż pompa hamulcowa. W tym miejscu działa odpowietrznik próżniowy. Używałem ich, ale nie byłem pod wrażeniem wyników. Wolę odpowietrzniki ciśnieniowe, które wypychają płyn z pompy hamulcowej przez cały układ hamulcowy. Istnieje narzędzie do przepychania płynu przez układ hamulcowy z odpowietrznika na zaciskach hamulcowych. Nie używałem go, ale wielu techników, którzy je mają, uwielbia je. Używałem strzykawki w motocyklach od odpowietrznika zacisku, aby wpychać płyn w kierunku pompy hamulcowej. Ta metoda wydaje się być lepsza niż odpowietrznik próżniowy, przynajmniej dla mnie i innych techników, których znam.

Podczas płukania układu hamulcowego najlepszą metodą, której użyłem, jest stara metoda używania przezroczystej rurki do przezroczystego słoika z płynem. To działa, ale metoda ta może być również używana do odpowietrzania powietrza z układu i można zobaczyć, jak powietrze przechodzi i wydostaje się do płynu w słoiku.

Mogę mówić ci coś, co już wiesz, ale nie mam pojęcia o poziomie twojej wiedzy lub umiejętności technicznych. Niektórzy czytający to mogą skorzystać z tej wymiany postów.
Wszystko w porządku. Nigdy nie zaszkodzi usłyszeć czyjeś myśli, nawet jeśli znasz część z nich. Zazwyczaj jest w tym coś nowego do nauczenia się.

Mam duże doświadczenie z samochodowymi układami hamulcowymi... i tak, zawsze odpowietrzaliśmy je najpierw na stole warsztatowym. Nie mam doświadczenia z układem hamulcowym Scout, ponieważ jest on nadal objęty gwarancją. Podejrzewam, że w układzie jest powietrze i z jakiegoś powodu technik nie był w stanie go usunąć. Dziwne, ponieważ w tym samym tygodniu wymienił przewód hamulcowy w innym Scout bez żadnych problemów...

#16 ·
Widzę teraz wielu młodych ludzi w salonach. Indyjskie instrukcje serwisowe pozostawiają wiele do życzenia. Potrzebują nowych technicznych pisarzy. Albo to, albo Indian polega na szkoleniach serwisowych, aby wypełnić tę lukę. % roszczeń gwarancyjnych jest czymś, co jest ściśle monitorowane. Ponieważ większość dealerów (ciężarówki, motoryzacja, ciężki sprzęt) musi zmagać się z zatwierdzeniem przed wykonaniem napraw, myślę, że czasami problemy są nieodłączne w tym systemie. Wiem, że tak jest w niektórych miejscach, w których pracowałem przez lata.

Pamiętaj, lekarze grzebią swoje błędy, mechanicy muszą żyć z ich błędami.

#19 ·
Ja również używam dużej strzykawki z przymocowanym gumowym przewodem podciśnieniowym. Szybko i łatwo.
Robiłem to już wcześniej z "uporczywymi" hamulcami, które po prostu nie chcą się usztywnić.

-Zdejmij korek M/C, użyj strzykawki, aby wyssać większość płynu.
-Napełnij strzykawkę świeżym płynem, przymocuj do odpowietrznika, poluzuj go.
-Delikatnie wciśnij strzykawkę. Uważaj na zbiornik M/C, aby się nie przelał. Zamknij odpowietrznik, gdy tylko przestaniesz wywierać nacisk na strzykawkę. Wyssij zbiornik, przepłucz i powtórz kilka razy. Naciśnij pedał hamulca kilka razy po każdym razie, zanotuj, czy podczas pompowania pedału pojawiają się jakieś pęcherzyki. Jeśli tak, powtarzaj, aż nie będzie pęcherzyków/twardego pedału.

W przeciwnym razie po prostu obserwuj cały układ hamulcowy - zacisk, przewód, do M/C i zanotuj wzniesienie. Jakieś "wzniesienia", które mogłyby zatrzymywać powietrze? Często pomaga w przypadku tylnych hamulców zaparkowanie motocykla na lekkim wzniesieniu w górę i zrobienie tego na podpórce bocznej (zamiast pionowego klocka lub podnośnika), aby tylny M/C był najwyższym punktem układu.

Zły m/c nigdy się nie usztywni i przypuszczam, że możliwe jest, że uszczelka o-ring w m/c uległa uszkodzeniu, chociaż jest to mało prawdopodobne, jeśli hamulec był w porządku, gdy trafił do warsztatu.

#20 ·
Zły pom/c nigdy się nie usztywni i przypuszczam, że możliwe jest, że uszczelka w pom/c się zepsuła, chociaż jest to mało prawdopodobne, jeśli hamulec był sprawny, gdy trafił do warsztatu.
Szczerze mówiąc, nigdy nie lubiłem tyłu mojego motocykla od dnia, w którym go kupiłem, ale działał. Zawsze myślałem, że po prostu jestem wybredny, dopóki nie przejechałem się kilkoma innymi Scoutami. Mój nigdy nie był tak twardy jak inne Scouty... miał słabe wyczucie. Na przebiegu 5000 mil zapytałem o to. Technik powiedział, że trochę go odpowietrzył i wydawało się trochę lepiej, ale nawet on powiedział, że nie wydawało się to do końca w porządku. Następnie, na 10 tys. mil, wymienili cały płyn (zgodnie z zaleceniami) i wszystko poszło do diabła... gdzie teraz jestem... :)

#21 ·
Przejechałem 10 tysięcy mil na moim Scout, więc postanowiłem odpowietrzyć hamulce. Przód poszedł o.k. używając wypróbowanej i prawdziwej metody pompowania świeżego płynu przez układ poprzez ściskanie dźwigni za każdym razem, gdy otwierałem odpowietrznik, podłączony do butelki zbiorczej. Zacząłem robić tył w podobny sposób, ale nieuwaga mnie dopadła, ponieważ pompowałem tylną dźwignię raz lub dwa razy za dużo, zanim uzupełniłem zbiornik. Cholera! Powietrze w przewodzie. O.k., po prostu będę kontynuował procedurę, aż wszystko się usztywni. Cóż, jak mogą potwierdzić wpisy w tym wątku, to nigdy się nie stanie z tym motocyklem. Pomimo wszystkich moich wysiłków, pozostałem z bardzo gąbczastym tylnym hamulcem. W końcu wyciągnąłem tylny zacisk i wcisnąłem tłok całkowicie w jego otwór, mając nadzieję, że to wypchnie powietrze z przewodu przy pompie hamulcowej. Nie, jedną rzeczą, którą odkryłem, było to, że tylny zacisk był dość brudny. Siedzi tam, gdzie nie można go zobaczyć i jest zamontowany do góry nogami. Zdecydowanie warto go upuścić i dobrze wyczyścić po zdjęciu klocków. Moje klocki również mają grubość 2 mm przy 10 tysiącach. Limit zużycia to 1 mm, więc wkrótce kupię nowy zestaw. Założyłem zacisk z powrotem i pompowałem hamulec, aż zaczął chwytać tarczę. Nadal gąbczasty! Czas udać się do Harbor Fright i kupić zestaw do odpowietrzania próżniowego. Kilka zastosowań tej procedury dało mi hamulec, który ma może 75% normalnej twardości. W tym momencie pomyślałem, że mam już dość i po prostu będę jeździł tak, jak jest i może odpowietrzę go ponownie po tym, jak ostatnie pęcherzyki powietrza dotrą do zaworu odpowietrzającego. Po krótkiej przejażdżce krótszej niż 20 mil, POP!, wszystko wraca do normy. Niech mnie szlag! Uważam, że problem polega na tym, że instalacja wodno-kanalizacyjna gdzieś w pobliżu pompy hamulcowej zatrzymuje trochę powietrza w układzie w sposób, który utrudnia odpowietrzanie. Najwyraźniej wibracje i ciśnienie podczas użytkowania w trakcie jazdy załatwiły sprawę. Morał z tej historii: Jeśli pompujesz świeży płyn przez układ, nigdy nie pozwól, aby poziom w zbiorniku spadł za nisko, tak jak ja to zrobiłem, bo będziesz się kopać w tyłek aż do przyszłego czwartku.

#23 ·
Przejechałem 10 tysięcy mil moim Scoutem, więc postanowiłem odpowietrzyć hamulce. Przód poszedł o.k. stosując wypróbowaną i sprawdzoną metodę pompowania świeżego płynu przez układ poprzez ściskanie dźwigni za każdym razem, gdy otwierałem odpowietrznik, podłączony do butelki zbiorczej. Zacząłem robić tył w podobny sposób, ale nieostrożność mnie dopadła, ponieważ pompowałem tylną dźwignię raz lub dwa razy za dużo, zanim uzupełniłem zbiornik. Cholera! Powietrze w przewodzie. O.k., po prostu będę kontynuował procedurę, aż wszystko się usztywni. Cóż, jak mogą potwierdzić wpisy w tym wątku, to nigdy się nie stanie z tym motocyklem. Pomimo wszystkich moich wysiłków, pozostałem z bardzo miękkim tylnym hamulcem. W końcu wyciągnąłem tylny zacisk i wcisnąłem tłok całkowicie w jego otwór, mając nadzieję, że to wypchnie powietrze z przewodu przy pompie hamulcowej. Nie, jedną rzeczą, którą odkryłem, było to, że tylny zacisk był dość brudny. Siedzi tam, gdzie nie można go zobaczyć i jest zamontowany do góry nogami. Zdecydowanie warto go upuścić i dobrze wyczyścić po zdjęciu klocków. Moje klocki również zużyły się do grubości 2 mm przy 10 tys. Limit zużycia to 1 mm, więc wkrótce kupię nowy zestaw. Założyłem zacisk z powrotem i pompowałem hamulec, aż zaczął chwytać tarczę. Nadal miękki! Czas udać się do Harbor Fright i kupić zestaw do odpowietrzania próżniowego. Kilka zastosowań tej procedury dało mi hamulec, który ma może 75% normalnej twardości. W tym momencie pomyślałem, że mam dość i po prostu będę na nim jeździł i może odpowietrzę go ponownie po tym, jak ostatnie pęcherzyki powietrza dotrą do zaworu odpowietrzającego. Po krótkiej przejażdżce krótszej niż 20 mil, POP!, wszystko wraca do normy. Do diabła! Wierzę, że problem polega na tym, że orurowanie gdzieś w pobliżu pompy hamulcowej zatrzymuje trochę powietrza w układzie w sposób, który utrudnia odpowietrzanie. Najwyraźniej wibracje i ciśnienie podczas użytkowania w drodze załatwiły sprawę. Morał z tej historii: Jeśli pompujesz świeży płyn przez układ, nigdy nie pozwól, aby poziom w zbiorniku spadł za nisko, tak jak ja, bo będziesz się kopać w tyłek aż do przyszłego czwartku.
To zakrzywiony odcinek przy pompie hamulcowej. Rozwiązaniem wydaje się być usunięcie pompy hamulcowej i obrócenie jej pod kątem, aby powietrze nie zostało uwięzione w tym zagięciu. Lokalny technik doszedł do tego samego wniosku w zeszłym tygodniu po zmaganiach z innym motocyklem, takim jak mój.

Kiedy wymieniasz klocki, upewnij się, że najpierw potraktujesz tarczę papierem ściernym. Jeśli tego nie zrobisz, klocki się zeszkliwią i będą piszczeć jak cholera. Nie zrobili tego, kiedy poprosiłem ich o wymianę klocków po tej próbie. Wchodzi we wtorek, nie mogę już znieść tego głośnego hałasu. Ludzie się na mnie gapią...

#22 ·
Mój Harley również jest problematyczny do odpowietrzania, muszę zdjąć zacisk, wcisnąć tłoki do końca, użyć próżni na odpowietrzniku, trzymając zacisk z odpowietrznikiem dokładnie na górze. Jeśli nie zostanie to zrobione w ten sposób, trzeba pompować pedałem, aby się zatrzymać.

#26 ·
Można pomyśleć, że to wieśniactwo, ale mam słoik z dwiema rurkami przylutowanymi do pokrywki, jedną długą, drugą krótką. Długa ma długi gumowy wąż, który idzie do odpowietrznika, druga ma długi wąż, który mocuję do kolektora dolotowego w moim Chevy PU z 74 roku. Odpalam ciężarówkę i otwieram odpowietrznik, można szybko zużyć butelkę płynu, więc najlepiej pilnować poziomu, tak, brzmi jak wieśniactwo, ale działa świetnie.

#32 · (Edited)
To po prostu do bani. NIGDY wcześniej nie widziałem takiego problemu!!! Nadal mam gąbczaste tylne hamulce z skokiem pedału hamulca, który prawie sięga do dna. Moja wina... Pozwoliłem, aby pompa hamulcowa zassała powietrze podczas próby przepłukania nowego płynu na 2-letnim znaku. Ale to zbyt wysoka cena do zapłacenia.

Czy to możliwe, że użyto przewodu hamulcowego o dużej średnicy, który pozwala płynowi ominąć kieszeń powietrzną? Zrobiłem "normalne" tradycyjne odpowietrzanie, odpowietrzanie próżniowe, odpowietrzanie wsteczne strzykawką. Zrobiłem nawet odpowietrzanie śruby banjo bezpośrednio przy pompie hamulcowej, używając zarówno zwykłego odpowietrzania pedałem, jak i odpowietrzania wstecznego z tyłu. To szaleństwo! Gdzie jest to powietrze i jak mam je usunąć? Robię hamulce całe życie i nigdy, przenigdy tego nie widziałem.

Chciałbym wiedzieć, czy ktoś z Indii (lub ktokolwiek , kto faktycznie odniósł sukces, robiąc to sam) może dać nam ostateczną procedurę odpowietrzania tych cholernych tylnych hamulców w tym czymś. To nie ma być nauka o rakietach, ludzie!!!

PS: moje tylne hamulce były w porządku, zanim zassałem powietrze, więc to nie jest zła pompa hamulcowa. I jest to system BEZ ABS

Save
#43 ·
To po prostu do bani. Nigdy wcześniej nie widziałem takiego problemu!!! Nadal mam gąbczaste tylne hamulce z ruchem pedału hamulca, który prawie sięga do dna. Moja wina... Pozwoliłem, aby pompa hamulcowa zassała powietrze podczas próby płukania nowego płynu na 2-letnim znaku. Ale to za wysoka cena do zapłacenia. Czy to możliwe, że użyli przewodu hamulcowego o dużej średnicy, który pozwala płynowi ominąć kieszeń powietrzną? Zrobiłem "normalne" tradycyjne odpowietrzanie, odpowietrzanie próżniowe, odpowietrzanie strzykawką wsteczną. Zrobiłem nawet odpowietrzanie śrubą banjo bezpośrednio przy pompie hamulcowej, używając zarówno zwykłego odpowietrzania pedałem, jak i odpowietrzania wstecznego z tyłu. To szaleństwo! Gdzie jest to powietrze i jak mam je usunąć? Robię hamulce przez całe życie i nigdy, przenigdy tego nie widziałem. Chciałbym wiedzieć, czy ktoś z Indii (lub ktokolwiek , kto faktycznie odniósł sukces, robiąc to sam) może dać nam ostateczną procedurę odpowietrzania tych cholernych tylnych hamulców w tym czymś. To nie ma być nauka dla rakiet, ludzie!!! BTW: moje tylne hamulce były w porządku, zanim zassałem powietrze, więc to nie jest zła pompa hamulcowa. I to system BEZ ABS
Zobacz powyższy post Pracuję u indyjskiego dealera i robię to regularnie To powszechny problem ze skautami, gdy powietrze dostaje się do układu lub układ musi zostać rozebrany w celu wymiany części Powyższa metoda jest jedyną metodą, która działała w 100% przypadków Powodzenia i daj nam znać, jak ci poszło

Save
#58 ·
OK. Więc o to chodzi. Scout69 z 2017 roku z hamulcami NON_ABS. Przepłukałem płyn po dwóch latach i zassałem powietrze z tyłu; ogromna katastrofa

Jak opisałem, próbowałem wielu metod odpowietrzania tylnych hamulców (normalna, strzykawka wsteczna, ręczna i pneumatyczna próżnia, odpowietrzanie na śrubie banjo pompy hamulcowej itp.), wszystkie o zróżnicowanych, ale niezadowalających wynikach; bez względu na to, co robiłem, wciąż miałem gąbczaste hamulce z nadmiernym skokiem.

Miałem już się poddać i pomyślałem, że spróbuję metody wiązania, którą widziałem na filmach... Nie miałem wielkich nadziei, ponieważ było to tak głupio wyglądające do wypróbowania, więc postanowiłem spróbować głupoty, ponieważ nic rozsądnego nie wydawało się działać. Zgadnij co? Zadziałało!!!

Metoda wiązania (TID) polega na użyciu liny lub czegoś innego, aby wcisnąć i związać dźwignię tylnego hamulca i trzymać ją pod ciśnieniem przez noc.

Oto co myślę: miałem powietrze uwięzione wewnątrz lub w pobliżu pompy hamulcowej, które umknęło normalnej procedurze odpowietrzania, ponieważ przewód hamulcowy jest pionowy wychodzący z pompy i uwięzione powietrze chce wznosić się tą pionową ścieżką. Kiedy pompujesz/odpowietrzasz pompę, za każdym razem, gdy wciskasz mały kawałek powietrza, schodzi ono tylko trochę w dół, ponieważ skok i wynikająca z niego objętość płynu hamulcowego są tak małe przy każdym pompowaniu. Użycie normalnej metody odpowietrzania tylko spycha powietrze na dół wzniesienia, a kiedy zwalniasz pedał, ono po prostu unosi się z powrotem do góry. Nigdy nie jesteś w stanie go usunąć, ponieważ pęcherzyk po prostu przesuwa się w dół i z powrotem w górę przy każdym pompowaniu.

Metoda TID zasadniczo zaczyna się od normalnego pompowania, spychając ten paskudny pęcherzyk nieco w dół... ale tym razem, trzymając pedał wciśnięty przez noc, ten pęcherzyk powoli wznosi się z powrotem do pompy. Kiedy w końcu następnego ranka zwolnisz linę, patrz... pęcherzyk zostaje wessany do pompy i wydostaje się z otworów wlewowych. Pierwszego dnia miałem twardy jak skała pedał z minimalnym działaniem.

Ale powoli wydawało się, że znowu się pogarsza (ale nie tak źle jak wcześniej). Więc zrobiłem to ponownie i tym razem uważałem, aby zwolnić go powoli i nie pompować go przez chwilę, aby umożliwić całkowite ucieknięcie powietrza. Niektórzy mówią, że w tym momencie (przed pompowaniem), jeśli rozsuniesz klocki w zacisku śrubokrętem, wypchniesz powietrze jeszcze bardziej, ponieważ jest to jak robienie odwrotnego odpowietrzania. Nie pytaj mnie, dlaczego odwrotne (strzykawkowe) odpowietrzanie nie zadziałało u mnie... prawdopodobnie za mało objętości płynu hamulcowego, aby wypchnąć uwięzione pęcherzyki... nie wiem.

To nie jest ciągłe ciśnienie przez noc... to wciskanie powietrza w dół w tym pionowym odcinku i umożliwienie mu bąbelkowania z powrotem w górę przez noc do pompy, zanim zwolnisz dźwignię i wciągniesz je przez otwory zasilające w zbiorniku.

W każdym razie... metoda TID działa i myślę, że teraz rozumiem dlaczego (po przeczytaniu wielu postów i obejrzeniu wielu filmów). Musisz mieć rzeczy w miarę dobrze poukładane, aby to zadziałało, ponieważ usuwa tylko te ostatnie kilka pęcherzyków. Nie sądzę, żeby zadziałało w suchym systemie.

Dzielę się tą małą aktualizacją, ponieważ tak wiele osób (w tym ja) ma problemy z tylnymi hamulcami. Mam nadzieję, że to również rozwiąże Twój problem.
Cóż, mój tylny hamulec jest miękki od czasu, gdy dealer przepłukał system. Spróbowałem tego i cholera, czy to nie działa! Mój tylny hamulec jest najlepszy od dłuższego czasu.

• Like
Reactions: MattyBoy
Save
#38 ·
Mam więc ten sam problem, musiałem wymienić pompę hamulcową z powodu małego wypadku i próbując napełnić zbiornik i przepuścić świeży płyn przez układ, nie uzyskałem żadnej twardości.

Słysząc o zasadzie 2 kubków przy wymianie płynu hamulcowego tylnego, zdaję sobie sprawę, że jest całkiem możliwe, że muszę spróbować jeszcze raz, tym razem wytrwać do końca 2 kubków. Jednak najpierw próbuję metody „TID” (tie-it-down) wymyślonej przez MattyBoy'a. Znalazłem również film na YouTube, w którym facet sugeruje „sztuczkę” z krótkim instruktażem, co dało mi pewność, że to nie tylko jakiś desperacki strzał. (Chociaż zrobił przedni hamulec, różnica polega tylko na pedale w porównaniu z dźwignią)

Nie zadziałało pierwszej nocy, ale zauważyłem zmniejszenie ilości płynu w zbiorniku, co oznacza, że ​​trochę powietrza musiało wyprzeć trochę płynu przez noc... więc zaparkowałem go na podjeździe (niewielkie nachylenie) i usunąłem wieszak przewodu hamulcowego tuż przed tylną oponą (ponieważ tam przewód zakręca w górę, a następnie z powrotem w dół, możliwe miejsce dla uwięzionych pęcherzyków powietrza, które gromadzą się w najwyższym punkcie poprowadzonego przewodu). Zamierzam zostawić go na 24 godziny, jak sugerował film, i sprawdzić go rano.

Oto link do filmu

Nawiasem mówiąc, standardowe talerze obciążeniowe idealnie pasują na pedał hamulca, aby trzymać go w dół na noc

Attachments

#57 ·
Zatem mam ten sam problem, musiałem wymienić pompę hamulcową z powodu małego wypadku i próbując napełnić zbiornik i przepuścić świeży płyn przez układ, nie uzyskałem żadnej jędrności.

Słysząc o zasadzie 2 kubków przy wymianie płynu hamulcowego tylnego, zdaję sobie sprawę, że jest całkiem możliwe, że muszę spróbować jeszcze raz, tym razem wytrwale do końca 2 kubków. Jednak najpierw próbuję metody "TID" (tie-it-down) wymyślonej przez MattyBoy'a. Znalazłem również film na YouTube, w którym gość sugeruje "sztuczkę" z szybkim instruktażem, dając mi pewność, że to nie tylko jakiś rzut na oślep. (Chociaż zrobił przedni hamulec, różnica polega tylko na pedale w porównaniu z dźwignią)

Nie zadziałało pierwszej nocy, ale zauważyłem zmniejszenie ilości płynu w zbiorniku, co oznacza, że ​​trochę powietrza musiało wyprzeć trochę płynu przez noc... więc zaparkowałem go na podjeździe (niewielkie nachylenie) i usunąłem wieszak przewodu hamulcowego tuż przed tylną oponą (ponieważ tam przewód zakręca w górę, a następnie z powrotem w dół, możliwe miejsce dla uwięzionych pęcherzyków powietrza, które gromadzą się w najwyższym punkcie poprowadzonego przewodu). Zamierzam zostawić go na 24 godziny tym razem, jak sugerował film, i sprawdzić go rano.

Oto link do filmu

Nawiasem mówiąc, standardowe talerze obciążeniowe idealnie pasują na pedał hamulca, aby trzymać go wciśniętego na noc
Miałem niezbyt zły, ale nie tak dobry, jak powinien być, pedał od czasu, gdy dealer zrobił mi płukanie rok temu. W zeszłym tygodniu zauważyłem, że moje tylne światło stopu nie zapalało się. Zrobiłem tie down i odzyskałem pełny pedał i moje światło stopu. Przypuszczam, że z powietrzem w przewodzie nie jest generowane wystarczające ciśnienie, aby uruchomić hydrauliczny włącznik światła stopu.

Save
#39 ·
Jak to u ciebie zadziałało? Mam ten sam problem. Wymieniłem przewód hamulcowy na dłuższy, który był w zestawie z rozszerzonym zestawem sterowania i teraz mam problem z odpowietrzeniem hamulca. Wygląda na to, że płyn przepływa przez przewód dobrze, ale nie ma ciśnienia hamowania. Naprawdę oszałamiające. To jest bez ABS. Odpowietrzałem już wcześniej układy ABS w samochodach, więc jestem zdumiony, że ten motocykl się nie odpowietrza, a to nie jest ABS, tylko zwykły.

#40 ·
Jak to zadziałało dla ciebie? Mam ten sam problem. Wymieniłem przewód hamulcowy na dłuższy, który był w zestawie z rozszerzonym zestawem sterowania i teraz mam problem z odpowietrzeniem hamulca. Wygląda na to, że płyn przepycha się przez przewód dobrze, ale nie ma ciśnienia hamowania. Naprawdę oszałamiające. To jest bez ABS. Odpowietrzałem już układy ABS w samochodach, więc jestem zdumiony, że ten motocykl się nie odpowietrza, a to nie jest ABS, tylko zwykły.
Trochę dziwne, ale nawet po tonie płynu, a nawet z pompką do odpowietrzania, czasami musiałem podnieść zbiornik, aby pomóc powietrzu znaleźć drogę... to daleki strzał, ale...

#41 ·
Wypróbuj Mightyvac.
Możesz prawdopodobnie użyć nawet największej strzykawki, jaką znajdziesz, około 60 ml. Dopasuj do niej ciasno dopasowany kawałek rurki i odpowietrznik, a wyssie wystarczającą ilość płynu, aby usunąć powietrze.
Pilnuj zbiorniczka, nie chcesz, żeby wyschło. Może być konieczne posmarowanie smarem wokół podstawy odpowietrznika, jeśli ucieka powietrze. Łatwe do zrobienia i skuteczne.

#42 ·
Musisz odkręcić zespół pompy hamulcowej / podnóżka od ramy. Z wystarczającą ilością płynu hamulcowego w pompie hamulcowej, aby zakryć zasilanie tłoka, obróć cały zespół powoli w dłoni, delikatnie naciskając pedał i obserwuj, jak pojawiają się pęcherzyki powietrza. Wydaje się, że zostaje uwięzione i bez względu na to, co spróbujesz, używając blendera ciśnieniowego, blendera próżniowego, robiąc to ręcznie, nigdy nie uzyskasz dobrego hamulca, dopóki to nie zostanie zrobione. Zaraz po usunięciu powietrza powyższą metodą hamulec można odpowietrzyć dowolną metodą i będzie idealny. Kiedy próbujesz usunąć powietrze z pompy hamulcowej, jak opisano powyżej, jest to trochę jak ta gra z łożyskiem kulkowym i otworem, próbującym je dopasować (najlepszy sposób na opisanie metody i ruchu, który musisz wykonać). Powodzenia chłopaki!

#44 ·
Musisz odkręcić zespół pompy hamulcowej / podnóżka z ramy.
Z wystarczającą ilością płynu hamulcowego w pompie hamulcowej, aby zakryć tłok, obróć cały zespół powoli w dłoni, delikatnie naciskając pedał i obserwuj, jak pęcherzyki powietrza się podnoszą.
Wydaje się, że zostaje uwięzione i bez względu na to, co spróbujesz, używając blendera ciśnieniowego, blendera próżniowego, robiąc to ręcznie, nigdy nie uzyskasz dobrego hamulca, dopóki to nie zostanie zrobione.
Tuż po usunięciu powietrza za pomocą powyższej metody, hamulec można odpowietrzyć dowolną metodą i będzie idealny.
Kiedy próbujesz usunąć powietrze z naszej pompy hamulcowej, jak opisano powyżej, to jak w tej grze z łożyskiem kulkowym i otworem, próbując dopasować je do siebie (najlepszy sposób na opisanie metody i ruchu, który musisz wykonać).
Powodzenia, chłopaki
Ta metoda również brzmi obiecująco. Problem polega na odrobinie powietrza uwięzionego w rurze spustowej z pompy hamulcowej.

Musisz odpowietrzyć za pomocą zwykłych metod do około 80%... do momentu, w którym nie wydostaje się powietrze z tyłu, ale pedał wciąż nie jest napięty z powodu uwięzionego powietrza w rurze spustowej. Odłączenie pompy hamulcowej może zadziałać, ale utrudnia pompowanie, ponieważ tłok nie jest już podłączony. Metoda TID (zwiąż to) zadziałała u mnie (i jest prostsza), ale najpierw musisz usunąć większość powietrza, jak wspomniano. Nie jestem pewien, czy naprawdę musi to stać przez noc... może wystarczy pół dnia lub nawet kilka godzin.

Ponadto: weź klucz oczkowy i postukaj trochę w przewód hamulcowy z przodu, aby poluzować pęcherzyki powietrza, które przylegają do wewnętrznej ściany przewodu hamulcowego. Fantazyjne metody próżniowe nie zadziałały w moim przypadku.

Czy próbowałeś już metody TID? Myślałem, że to cała masa BS, ale potem zadziałało. Więc teraz wierzę.

• Like
Reactions: ScottishMasterTech
Save
#48 ·
Odkręcasz tylko wieszak podnóżka od ramy, więc nadal możesz pompować pedałem, ponieważ tłok jest nadal przymocowany.
Problem ze scoutami polega na tym, że powietrze wydaje się być uwięzione w małej kieszeni i zawsze jest tak samo.
Metoda mocowania może zadziałać, ale jedyną metodą, która dała mi 100% skuteczności, jest metoda opisana powyżej i codziennie pracujemy nad scoutami w salonie
Brzmi jak dobra rada... i pozwala uniknąć okresu oczekiwania, więc chwała! Na pewno spróbuję w ten sposób następnym razem (oby nigdy!).

Musi być fajnie pracować nad Scoutami w Szkocji przez cały dzień... i jeszcze dostawać za to zapłatę! Myślę, że mógłbym powiedzieć to samo o pracy nad Indianami w Indiach! Ktoś jeszcze?

• Like
Reactions: ScottishMasterTech
Save
#49 ·
Uwielbiam moją pracę, a praca nad motocyklami Indian jest niesamowita.
Miałem w tym roku okazję uczestniczyć w szkoleniu Gold Level Technician, co było niesamowite, a bycie jednym z 5 pierwszych techników Gold Level w Wielkiej Brytanii jest całkiem fajne.
W tym roku odwiedzam Florydę i planuję kilka wizyt w warsztatach, aby zobaczyć, jak to się robi w USA.

• Like
Reactions: Dagwood
Save
#50 ·
OK, mam dobre ciśnienie na pedale. Co za kłopot, ale to zrobiłem. Nie jestem pewien, co zadziałało, a co nie, ale zaczynamy. Najpierw odpowietrzyłem hamulce tradycyjnie, bez użycia żadnych gadżetów. Po prostu stara szkoła 'otwórz śrubę i naciśnij pedał - zamknij śrubę'. W ten sposób wlałem około pół butelki płynu, ale nie miałem ciśnienia w pedale, więc to nie zadziałało. Następnie zrobiłem metodę TID opisaną powyżej. Pomogło. Następnie usunąłem podnóżek i zastosowałem metodę opisaną powyżej, przesuwając ręcznie cylinder główny, aby spróbować pozbyć się pęcherzyków powietrza. Nie widziałem żadnych pęcherzyków powietrza, ale to nie znaczy, że ich nie było. Zrobiłem kolejne tradycyjne odpowietrzanie hamulców, ale tym razem nie wlałem przez nie tony płynu. Następnie usunąłem cały zespół i powiesiłem go na skrzynce z narzędziami na jeden dzień. Pomyślałem, że pęcherzyki powietrza będą się najlepiej przemieszczać, gdy będą prosto w górę, więc miałem nadzieję, że po dniu wiszenia pęcherzyki powietrza znajdą się w pompie hamulcowej. Następnie ponownie zamontowałem zacisk hamulcowy i umieściłem podnóżek i cylinder główny na podwyższonym stole i położyłem ciężar na pedale, tak aby był całkowicie w dół i zostawiłem go tam na noc. Nadal było trochę ciśnienia, więc otworzyłem odpowietrznik na tyle, aby opuścić pedał. Miałem nadzieję, że powietrze w pobliżu pompy hamulcowej ucieknie wraz z nim podniesionym do zbiornika. Po ponownym montażu stwierdziłem, że mam ciśnienie na pedale. To dużo i większość z tego prawdopodobnie nie było konieczne, ale w końcu zadziałało.

You have insufficient privileges to reply here.